[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
比較雜啲囉, 喺愛丁保耐左既人都會avoid去住呢幾個地方
師兄喺香港仲有樓, 好勁
我就真係乜都冇, 爛命一條
咁得西區.....choices真係好少.....唔係好想用200~300萬自己住.你係個面住左幾耐?都係租?
我都36啦,最後一戰。45前要搞好哂移民d野......樓來講,外國唔係咁重要?5+1 後可以等council house ?
有無男仔長期著裙
我喺愛丁堡5年啦
有就會好哦,租都冇所謂咁囉
冇朋友住council house,所以答你唔到
冇好似
媾唔媾到靚鬼妹?
係咪個個禮拜都飲醉
冇, 我只係毒L
我星期五一放工就飲
一係買studio,有工再買屋仔,我打算係咁。 個面口音要學幾耐?
你都係預頭半年租住先啦
我覺得口音還好, 我自己都唔算要用好耐去適應, 但有時係啲用字會唔同, 都係嗰句, 講得多聽得多就ok
你平時返工下午食咩多,佢地食個方面慳唔慳? 多唔多人自己帶塊包皮又一餐?

返工,公司包唔包車錢?
而加日日都work from home
所以都喺喺屋企煮
之前我喺大學番工, 有時會自己帶番去做, 有時會去買個meal deal, 大學啲meal deal貴過喺supermarket買...
大學有canteen, 佢個steak pie好正
都多同事帶野番去食, 原因係啲野食到悶, 的確冇香港咁多選擇

唔包車, 但我覺得好高級既會有allowance
Ching Corstorphine/Gyle 唔錯,如果有細路有間唔錯嘅State School (Craigmount 校友)。

其實我會建議你租住幾個月等個人settle咗同俾時間自己慢慢揾樓。其實Edinburgh South/ South West 都好多人住同埋環境唔錯可以考慮。
俾人Friendzone 咗冇心機追一切隨緣
btw 愛丁堡得啲垃圾Cafe 貴過Starbucks 一律建議去買Meal deal/Seat in
應該就唔會嘅,至少會同脱歐一樣有談判期(Before leaving)同適應期 (After leaving)。同埋人入咗嚟就應該唔會因為受到獨立影響。感覺上會有啲似英愛關係咁。

最好嘅結局處係可以用十二年攻略兩本護照如果六年內獨立你應該會攞蘇格蘭護照,之後如果BNO visa 可以re apply 嘅話你再落London 5+1又得可能係我諗得太美好
咁係唔係機場區都ok?
租屋同Airbnb來講,係唔係後者好同方便? 例如,我係香港經airbnb係西區租半年,慢慢揾....
租金都要8k.....5k下好多都係同人share....不如租8k同香港手足share仲好
有無咩地方介紹?
打算 700 鎊以下一房的地方...依家主要都係擔心治安
搵工都係楂車去
個面讀大學,學費洗唔洗10萬一年,worst case 冇野做就讀下書過活
幾時去,一家定一個人?
打算一個人去先....下年八月
主要係 set 左個 base 搵工先再諗搬去近返工的地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞