[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
其實香港人適應性好高,好大原因係香港社會造成所以好多城市都有香港人住
不過蘇格蘭絕對唔會有英格蘭咁多人有興趣冇計
想最好近自己d朋友姐
雖然都唔知有幾多最後真係去英國,有d人想去台灣,有d想其他國家

我自己就大藍絲家族,預左掉低所有家人親戚
我好有興趣架
想賣左香港層樓去嗰邊D鎮仔買間3房house大花園過退休生活
好多年前去過一次Edinburgh, 係有驚艷嘅感覺
我讀完書 想去做 design /3d 野

英國咁多個城市最鍾意Edinburgh
貴價食屎
個邊買威士忌係未便好多?
我唔知點解,我自己又唔多鐘意,我朋友都係本地人比較多
追晒咁多頁
我自己會想去scotland多過england

想問下個邊對it support (即係service desk,help desk)既需求係點

(學緊寫code既it狗)
nice
[Reddit 線唔夠人呀] 首個 Reddit task 精選上線啦!
https://lih.kg/2110936
都睇學歷,讀書係咪相關野
IT related 但係cityu scope個啲英國degree黎
有4年working exp
講個經驗你知,我黎scotland頭兩年都係做野先
當時我係asso仔,同有兩年it support experience
但都搵唔到it野做...
但我覺得你既background同experience比我當年好好多

我有朋友喺大公司,啫係skyscanner,cirrus logic嗰啲做developer,佢地話it部係幫人換下mouse,管理下email account咁,所以我覺得要入行唔會好難,只係我嗰時廢
簡簡單單都得
想有穩定工 放假周圍去下咁咋

平時都係影下相 係屋企打下機
多謝ching

我覺得最好就當然係做番做開個行
但搵唔到既話 做體力勞動野我都唔介意
但都要有份岩我做既工係果邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞