[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
Edinburgh 間Ondine Restaurant 好正 去親都必食
幾鐘意呢d天氣,冬天係咪 5℃至-5℃ 嗰d level?
同england比較,d人對外人/香港人心態點
愛丁堡Corstorphine(近機場,三十分鐘巴士到市區) 大概£900/month
愛丁堡零下其實少見,冬天通常都係0-5度左右。
蘇格蘭人係友善啲,佢哋會對外人好奇,好講互相尊重。
你講到好吸引
例如喺香港夜晚會放狗,喺住宅區周圍行咁

愛丁堡夜晚會唔會唔適合出去?

定純粹d舖閂晒門,冇嘢行,但要行都冇問題
學校如果係揀讀公立就會你派返去你地址所屬嘅Catchment Area 嘅學校,通常1 school per Catchment area。要留意嘅係中小學嘅Catchment areas 係唔同。如果你想轉校你可以親自去問學生administration睇吓佢哋制唔制。

私立我答唔到你
4,5月應該ok。不過個schedule會chur爆
冇聽過得閒去試吓
depends on 你住邊頭喎,如果係Granton 我八點後間屋著火都唔會出去啲街童連差佬都打。不過好多area都安全嘅,你去到淩晨一點先返屋企都唔係太大問題。
十點後其實得返超市,酒吧同Night Club開,同埋幾間餐廳。
有冇聽過working culture點,係咪都係歐洲人心態,輕輕鬆鬆準時放工
利申我都係讀cs
我CS and Maths 讀到靈魂出竅
利申maths科讀親唔係c就d
highland 係咪真係 stunning view
有兩種:
一種係準時返工放工,可能一個鐘午餐
另一種係返夠今個星期嘅鐘數你整日假出黎都得。有friend個個星期五都自製day off
樓主有無聽過Napier University?
喂,幾過癮喎
我同你調轉
有聽過有朋友讀
返唔到轉頭
腦魔定連豬可愛?
本身返part time寫好多code,同埋識到d好group mate
你喺嗰邊有冇返part time,你講就講adobe rockstar之類姐,但我諗同香港差唔多,多數it狗都係非it公司嘅inhouse,或者行外人唔識嘅vendor?
其實England degree 同 Scotland degree 響status 上覺唔覺得有咩分別?

利申:兩個都有
part time 我無返上兩年上莊下年grad
其實一半一半,因為好多it 公司都有branch 係愛丁堡,Amazon 直情有個centre喺市中心。同埋銀行同fintech都要it 狗。
冇分别
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞