[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
有冇去過Aberdeen
你住滿三年再讀第一個degree 會由SAAS 資助
邊度買威平
冇話邊到平,有料嘅威通常都£30+,烈酒好講一分錢一分貨。通常你如果係買多人飲嘅牌子超市有時會減價。
連Edinburgh都咁我朋友話Scotland好少咁嘅情況
前幾個月我都係條街到比人話cornavirus
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10164010376450137&id=892950136
Scotland 係幾乎冇,不過都會發生,我黎咗五年都有三四次。
我中五試過俾巴士司機話我係"Asian Liar" 不過我完全冇呃佢。
我Year 1 試過俾人指住塊豬扒問"Do you know what kind of dog is it"。
歧視嘅人全世界都有,我哋香港人都有份歧視。與其去驚俾人歧視,不如做好自己同埋唔好歧視其他人。
你住耐咗會更鐘意呢到。
蘇格蘭其實人情味好重,再加上景靚其實好正
邊隊波多人鍾意?

些路迪定格拉斯哥流浪?
六月最暖喎ching 不過你住一年就會慣(I mean 長期住足四季,你每年離開一個月你瞓棺材之前都唔會慣)
想知道租屋
佢地既劏房&公寓系點
似唔似香港...?

每月租屋大概房租幾錢...

如果做餐廳果類工
一個人系果邊生活開支會唔會好緊湊
一半一半,因為其實當中好多drama,主要原因係愛爾蘭內戰同埋宗教。

紀錄片(值得睇):https://youtu.be/cggTbCcbcNA
有劏房呢回事…通常啲人係揾flatmate
公寓其實同香港差唔多不過啲睡房大一倍左右
除咗一個flat之外用市區為例每個人大概五六百鎊一個月,不過遠啲可以平到三四百鎊。
做餐廳一定夠,識人做㕑師養一家四口。
冇劏房***
一個人住 養得掂自己?
人哋一個人養全家都得喎…
25歲以上時薪£8.72一個鐘你星期番四日每日九個鐘係一個月都有£1,255.68。
你肯住遠啲食平啲扣埋council tax 其實每個月都可以有錢剩
上網有睇過下...
啲稅,生活費,租,交通,加埋大概每月要£4000一個人
住曼徹斯特 普通公寓
師兄你睇咩網站同你講要£4000一個月…

全愛丁堡最貴嘅兩房公寓都唔使£2000一個月。我當你電媒同council tax夾埋都£500(俾突埋你添), 交通bus pass £100,餐餐大富大貴出街食£900 鎊。你仲有£500鎊洗先去到4000

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Edinburgh#:~:text=Summary%20about%20cost%20of%20living,lower%20than%20in%20New%20York.

唔該師兄做吓research先問,£4000月支出係好痴線嘅一個number。
佢係咪睇錯貨幣
佢睇錯港紙個number都仲係唔make sense
我系睇啲YouTube 留學生分享...
咁講法..可以唔洗系英國餓死
唔洗餐餐麵包 我都好開心

租屋果啲網 pw /pcw 請問代表咩?

多謝你咁詳盡解答啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞