[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
做開文職,基本英文溝通,去到岩做咩職業
mkting 自己友
失緊業 睇下走唔走
err 係
十幾萬港紙一年差晤多,我當住市區£600一個月其他洗費£400-600一年都萬幾鎊
香港教嘅英文根本冇教到英美地道嘅口語,而Written language 係教啲機械式得黎又搞到天花龍鳳嘅句式,唔會教你英式Written language 嘅文化背景同意涵。除非你好好彩遇到個會將英國/美國文化融入英文教育嘅老師,唔係嘅話請喺課餘時用功上Youtube/netflix/BBC World Service/6 Minute English 同native speaker 學英文+英國/美國文化,唔係嘅係你嘅英文唔會好
廚房幾大?
errr... 你可以試吓上indeed/LinkedIn 揾吓,我真係答唔到你
3米x3米係標準
通過係開放式所以空間感幾大下
嗰邊做audit難唔難入
今年封城前去左Highland,風景靚到pk,一定會再去但個tour guide嘅accent我一半聽唔明
樓主有冇食過the piemaker,佢d批好食到暈,都係2-3磅
仲有你覺唔覺蘇格蘭人nice過英格蘭人
完全冇頭緒
我之前住piemaker條街
夜晚好撚嘈
想知啲咩?
天氣、市內交通、學校、社群⋯⋯
簡單講就係喺嗰度嘅生活係點?
唔好意思好似好虛無縹緲
交通都係巴士為主
3.5£ 全日通
學校 uni of aberdeen都ok嘅
做gym/游水都有個市政府嘅sport center
好適合退休囉
但聽scotland啲人講abdn算係scotland消費高嘅city之一
得一間china market
Union Square已經係成個city最好行嘅shopping mall
係咪好凍?多唔多日子有太陽?如果中小學呢?
中小學真係唔知 sorry
冬天近海都大風但未到好凍
歐洲啲凍都係乾凍 又到到都有暖氣
件heattech完全冇用 手套同帽就反而要
但冬天日照真係7-8am到3-4pm only
啲舖都好早閂 union square 6pm後得番 restaurant開 10pm死城(除左bar and club)
夏天日照就長番好多 但舖好似都係遲一個鐘閂
high land isle of sky 1 日
你根本去唔到d點影相
太遠
留名
之前join過highlands trip,好天陰天大雨都唔同feel,真係好靚好靚

兩房一廳租屋一年租金幾多?
如果bno 5+1 成事
打算來租屋過6年

地點唔洗市區
Amazon 送到貨有網上到就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞