[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
Msc仲有得去insight day咩
香港去scotland最經濟係咪都係飛倫敦再坐火車?
係London坐飛機上去好啲喎ching
LHR去EDI return都係around 1000hkd
火車都差唔多錢但要坐6個幾鐘
不過如果你想平可以介紹你national express既不過要坐成10個鐘車
sad. 其實坐完十幾個鍾飛機係咪會就死咁? 再接住飛去scotland好驚到時暈底 已碟埋心水bno visa一批就過蘇格蘭落地生根重刷人生
第時蘇獨既話都會選擇入蘇籍. 蘇格蘭留歐既話發展機遇會大啲.
亦鍾意佢地爭獨立個種心態. 有種民族自豪感係度.
英格蘭好似無乜呢樣野.
搭十幾個鐘飛機呢啲搭慣既姐
不過戴住口罩飛就唔同玩法啦
轉機有啲時間比你買舊包飲杯野既
Scotland好地方呀第時都可能留係scotland發展
如果有人請既話
格拉斯哥同愛丁堡 應該總會搵到工掛?
而個時勢邊度都難搵,太多人失業。
已經預咗最少頭半年無工返,真係純適應。
希望2020 Q1果邊pandemic消退咗落黎 應該就無咁惡頂.
講真好難一概而論競爭大唔大, 除左學校, 同你報嘅學科同教授都有好大關係. 建議想讀就報左先, 無論競爭大定細, 唔報就一就冇. 有啲報左名後可以申請各類獎學金, 試左先啦.
火車有時都可以好貴,我之前係坐virgin atlantic (HK -> LONDON) + BA (LONDON -> EDINBURGH),都好平
我都可以分享下,我而加都岩岩開始左phd,我之前有睇過唔少大學都唔會offer 任何studentship比international student,最多都只會夠cover到international student fee (差唔多£20000一年),好少可以出到人工比你,我兩個同事就係咁,唔洗交學費,但冇人工。但用另一個角度睇,人地都算係比左£20000一年,只係因為你係international student,所以先冇錢落到袋

睇下呢個,唔知有冇用
https://www.findaphd.com/

因為我一直喺大學讀MEng同做research,所以我都唔算係一個全新既學生,唔係用上面嗰website報,我而加係industry sponsored phd,所以我覺得你可以睇下相關既野,但真心講,我好似要做多好多野,雖然只係開始左一排,但覺得有啲似係一邊番工一邊讀咁
我覺得唔係一二線既問題,其實我都講到1999

問題首先係在於你係咪international student,好似我上面咁講,假如uni對所有學生都肯出£20k,但local/ EU students只會交£4k左右學費,所以佢地會有錢落袋,而international student就會冇,全部£20k攞哂去交學費

第二,target industry sponsored PhD會比較有利,佢地普遍都會願意再注資,啫係假設uni出左£20k去cover你既學費,公司再出多£15 - 20k左右比你做生活費。點樣去搵到呢啲機會,你要睇uni既research output,department既funding,supervisor既connection,同你自己既research proposal
好似又真係大部分都會係STEM科,你自己本身想從事邊方面既research?
我覺得可以睇下uni既一啲research group,睇下佢地會唔會一邊industry partners?
如果著此路迪球衣係Rangers主場附近啲區行會唔會比人打
今年開始第六年嘅留名
買左機票?
有冇巴絲幫手答到?
想問一下巴打們大學嘅野

考慮緊一個人過去讀左書先 想愛丁堡落腳

係咪搵讀左foundation 就得 定本身間u直上嘅穩陣啲?
我見收費差好遠 有d只係多幾千歐同唔洗一年
但有啲要一年同萬幾歐 咁搞一搞就算ft都讀5年
巴打們會唔會有咩好提議?
唔該哂各位
幾千gbp先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞