[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
師兄知唔知係果邊想砌部desktop 買料方唔方便(上網買/自己去舖頭買?) 會唔會特別貴之類
我啲料全部Amazon 買,有税一定會貴香港20%左右
留學生大撚把二世祖離曬地
咁好似香港買定d料先會好d
可能買定 motherboard, display card, cpu 咁樣過去 廢事成部機搬過去太麻煩
如何想報d二三線大學Master難唔難考
有degree不過gpa麻麻
而且放低左好耐
讀個科好多唔記得晒 英文又差
都諗住過去做藍領先
幾年後讀個master洗下底
小學老師係咪都要人? 如果有工我 Orkney Shetland 都去
知唔知 South Lanarkshire 果邊情況係點?
嗰邊full time月薪工,最低工資唔count放假?
每星期日薪乘5同乘7差好遠呀
我都係UG Year 3,同埋打算去歐洲讀Master 所以唔係太知英國二三線大學啲行情。

揾工其實除非你喺fresh grad否則人哋唔會點睇你成績。

報Master 嘅話我識人讀明愛之後愛丁堡Master畢業,所以ching唔使太擔心,你正常degree有upper 2nd(2:1) 嘅話全球頭150會梗有一間收你。

Degree 啲嘢你學過得閒温固知新吓應該好快可以pick up 返。英文就去惡補吓考IELTS啦。

同埋Master 可以目光放遠啲去歐洲讀,我睇過好多間top 100絕大部分都係識英文同有相關degree 2:1就得。
唔知啵…師兄你小學老師?
不過你報State School 老師好似係你揀三個地方之後政府俾其中一個你。所以你唔一定要揀Orkney Shetland。你住到咁遠分分鐘生活費會貴啲。
同埋可以考慮吓私校人工幾高吓。
冇去過唔知
佢哋通常係年薪計,不過人哋正常係五天工作週。應該有14日左右有薪假。
巴打,想請教下邊啲區治安好,邊啲區治安差??同埋諗住買架快餐車賣下小食,係Scotland有無呢枝歌仔唱?
最壞打算係做full time餐廳,快餐店,一個月計都係得1萬頭?
Scotland多唔多基建發展?
吓個個城市都唔同所以其實我唔會知晒,同埋如果你要賣小食你最好都你去返市中心。你開鋪頭都有歌仔唱我除咗大學附近見過快餐車我其他地方都冇見過有
係其實waiter 通常都係請part-time如果要做full time 可能要揾份當full time,講真你如果識揸車我寧願你去做Amazon delivery。
唔清楚不過成日有修路
Ching唔係想串你 但你問得出呢個問題就正正顯示香港語言教育有幾垃圾
我都喺scotland住左5年喎
Amazon Flex? 出面好多人都話好難做....
得閒幫手答
又得啫,但我未睇哂16頁
Chivas 同Johnny Walker呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞