[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
我睇NBA sor
哪有錢
如果可以我會整成粉去索
唔識英文係邊度都去唔到
英國人情味重好注重言語交流
你洗廁所都要識英文
我建議你諗辦法去學英文
蘇格蘭大學大學讀4年,英格蘭大學讀3年,想問下蘇格蘭高中畢業生落英格蘭讀大學係唔係要讀多年,英格蘭高中生上蘇格蘭讀大學又係唔係3年畢到業?
我唔知你講嘅係建築師定係建築工人sor
不過建築業應該英格蘭會缺人啲,蘇格蘭都會有
如果你唔介意做其他咁飲食,物流,服務業成日請part-time可以睇下佢哋肯唔肯請full-time
唔係,純粹係蘇格蘭讀得輕鬆啲用四年讀冇咁chur
所以去無論係咩人你去蘇格蘭就係四年,去英格蘭就係三年
真男人唔可以打底
我唔想著完條jer 爛
住左咁多年 路面結冰仆過幾多次街?
對唔住係零
你要之前係蘇格蘭or EU 住三年先可以攞Home fee status (£18XX per year) 如果唔係大學可以charge 你 International fee。

https://www.ukcisa.org.uk/information--advice/fees-and-money/scotland-fee-status#:~:text=The%20Scottish%20Government%20advises%20publicly,(or%20more)%20categories%3B%20or

3c)
where eligibility depends on you (the student) being the person who has been ordinarily resident in the residence area for the three years before the relevant date, the main purpose of your residence in that area must not have been to receive full-time education during any part of the three-year period.
揾唔到係未可照照出offer, 只係self finance?
應該係 我之前有prof肯收但無funding 佢話比proof佢有能力self finance佢就可以叫學校出信
要點proof ? saving 有幾$?
佢地大學興唔興請Research assistant /associate ?contact /temp job ?
身邊都有兩三個RA,如果有經驗都可以一試。某啲labour intensive 科目如bio 類 好似唔係好夠人手做野。Research associate 就少啲,通常直接請postdoc
巴打知唔知glasgow有無電既工程工做?
工程呢啲傳統工應該好多幾會,尤其EE
著蘇格蘭裙最緊要跟足傳統着法,即係真空。
點睇有隻雀果支?
蘇格蘭會唔會好凍同天氣差
成日有yellow warning
所以我仲未跨過過Cheviot Hills
果隻平到仆街冇時見過有人買
平Whisky狗乜不屌
英國天氣都係咁上下
不過落雨冇香港咁痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞