[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
DUNDEE 熟唔熟?
我跟蘇格蘭嗰套pick up 曬啲口音
對唔住我唔熟我仆街

因為如果我過去 可以係果邊住
但係唔知可以返咩工
英國要唔要MEDIA 拍片DESIGN 果D 人
多唔多香港人?
留名,最鐘意Edinburgh
我港式口音,美式文法

成日會形住佢吔好憎美式英語
唔知個次係咪英國境外
又冇見到佢好反感咁
呢行我身邊除咗個Rockstar North 嘅graphic designer 都冇人做呢啲不過應該都有唔少機會嘅再唔係做YouTuber or Freelance(?)
不過你可以試吓上LinkedIn揾吓始終我唔熟呢行
唔該師兄
幫你推post
蘇格蘭 而家揸住eu 護照 過黎有咩優惠 我表弟本身想去 英國但脫左歐
唔知,香港人呢邊都住得幾散吓,不過Glasgow 同Edinburgh 都應該各有至少一千個左右
唔知 #24 幫唔幫到你
對唔住我Year 3 UG 答唔到你
Dundee medic here!
廿幾年前
今年十二月三十一之前要到同埋申請Pre Settled Status 攞五年居留權,住夠五年再申請Settled Status 變永居再等多年入藉

冇咩優惠,你有合法居留你乜撚福利都可以攞。NHS免費同讀書免費算唔算?
黎緊1月會去glasgow讀computer science 好期待
可以諗吓Heriot-Watt
愛丁堡CS and Maths Year 3讀到想死
當地人有冇後悔唔獨立?
其實唔係,你英國自己都大撚把口音
不過我哋啲英文人都幾鐘意攞人地啲口音講笑,你唔介意就得,反正我哋成日都互相恥笑人哋啲口音
搬左去邊
都係 top 4 果幾間(Edinburgh, Strathclyde, Glasgow, At Andrews) 不過Aberdeen, Dundee, Heriot-Watt 同 Stirling應該都ok 不過我就打算去歐洲讀Master。
我最鐘意比人恥笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞