[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
Which subject do you study?
Engineering... I have mentioned before...
anyway, what about yourself?
蘇格蘭人金髮定黑髮多
好問題,好似黑髮多
而家係Edinburgh
明顯啲Scots 有sense啲 99%人室內都有罩
係,呢度住既人理智啲
師父而加做緊乜
尋日朝早見酒店平即興搞個兩日遊
下晝5點先到 行一陣就返左酒店
今朝一起身打多個窗就知仆街了
啲狗屎大粒到好似打風咁有遮都冇用
Scotland啲天氣好似仲痴線過England
Edinburgh有冇啲室內活動做下
大商場都得
真係好大雨今日,上星期又閃電又打雷,真係好少會咁

室內黎講我都係鐘意行下john lewis
去食下野啦,eat out to help
Helped左了grassmarket食左haggis。原本想去上面有人介紹個間ondine摸左門釘,witchery上網booking system又有問題 又冇電話 呢個天氣唔想再摸多次門釘

有冇人食過間witchery?有fd介紹話幾好食
好似幾高級,好唔好食
講真其實愛丁堡唔熱所以其實冇乜需要咩都係室內
Dundee好唔好住同易唔易搵工.
個人比較鍾意scotland than england. 同埋鍾意住得愈北愈好 好似有啲北歐FEEL同埋無咁大壓迫感. Dundee近海,相對多陽光啲. 好似比到少少香港FEEL.
我覺得一日都係可以有齊好天,落雨同落雪
咁都預咗既,始終都係英國. 但google街境好似幾正咁姐. 少人啲.條街鬆啲. 又有海. 個人住落應該無咁"緊"
其實本身做空運公司 back office 去 Edinburgh Glasgow 蘇格蘭呢邊建唔建議?
因為蘇格蘭感覺好似比較適合居住多少少
有冇話想搵咩工先
巴打自己開空運公司?
最理想搵份office工做個clerk仔就知足了 咩行業都得
過去英國都係為舒適生活 唔係搏殺

係香港都係做19文員仔. 係叫做英文OK. IELTS都有7.0
認真講一下,而加好多人都未搵到工或者被停職
dundee都算係細town,如果要喺dundee搵野做,喺今日既環境可能會有少少難度,住屋方面,我就覺得冇乜問題既

少少題外話
我見有唔少人都用LOTR入左黎UK,亦都有人係bno+6個月visitor stamp
LOTR係可以做野同讀書,後者係唔可以啦
但我見job centre好似係未開番,啫係未攞到ni number,咁其實都係未搵到工,除左係搵一啲出cash既工作...
LM!
蘇格蘭真的是好地方!
aye pal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞