[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
game designer
Rockstar
你讀咩科
我想去讀啊
之前去過英國旅行,對蘇格蘭印象好好
但唔知如果想做建築公司文職,Edinburgh定Glasgow多啲機會?
Edinburgh新城區嗰邊新樓起得幾多幾靚
Glasgow上次無去到,所以唔清楚
另外想知如果喺Edinburgh返工,多唔多人住愛丁堡周邊(Lothian地區), 甚至Dunfermline?
建築公司文職我答唔到

都多人住周邊,但要有車先會方便
Abertay game development
不過我讀既係master
language Caffe 咩嚟
應該係啲skill exchange掛,我見我有幾個fd,黎左英國好多年,polish, italian,但係佢地都keep住去啲英文group,因為佢地話咁樣可以識到好多女
可唔可以簡單講吓兩個city有咩分別?
另外天氣係咪真係好凍?
個口音好正
夏天最熱可以去到28度,但一年得5日左右咁

glasgow大啲,住會平啲,但我覺得好似醉酒佬多啲,shopping既地方都多啲
edinburgh係首都,住屋相對地貴啲,我自己鐘意愛丁堡多啲
aye
物價比london都要平,飲食同住都平幾多下
飲食都有啲唔同,我地會食haggis...
我覺得scottish多數都係友善既,我覺得啫係好似食haggis咁,係文化一種,你可以唔鐘意食,但唔可以笑人地食啲咁既野
工作黎講,我每日大約做8個鐘,9am - 5pm,而加都係work from home,但其實幾free,我可以早放早走唔番都得,重要既係要交野時交到,有conference/ meeting就要出現(每份工唔同)
同埋,會有一種民族既自豪感
會有啲覺得scottish > english
會有一種想用番made in scotland既野既感覺
連飲水都會覺得scottish water > english water (呢個係事實haha)
3年前去過旅遊之後
已經成日發夢想再去同搬去Scotland到住
好掛住d風景
買左個杯墊係Highland綿羊,一望到又諗返起D回憶
(好似思鄉咁
暫時都未聽過有人黎過scotland/ edinburgh之後話唔鐘意
多謝分享 超有用 我都考慮拎bno黎
我就會一條友過黎 應該會訂定出年4-6月期間機票
分享下自己先我香港做左aviation supply chain 倉務果啲都熟 有個英國degree ....
睇緊有咩呢類型公司係蘇格蘭 目標希望將來可以再入番行 再讀埋個master
同埋可以做先頭部隊黎英國先 之後再接埋細佬家人黎 佢就工程撚 勁多電工水喉牌 但零英文
我第一步預左一開始就做超市 餐廳先
我以前都係做超市餐廳
feel so old
我都係,highland絕對係我去過風景最靚、最悠閒嘅地方,好想再去
多謝分享
雖然無揸開車,但本身都預如果住市郊,就買架錢七代步
嗰邊路況好過香港唔少,日日揸車希望唔會太燥底
我架車都死左,唔想整
你個ID
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞