[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
點樣join當地工會?
Chivas 冇試過,Johnny Walker 起手唔錯
唔知sor如果你專業人士通常會有一個Society/Institution。
英文冇份藍領易做
好多人話 Amazon Flex 假自雇得 5-6 鎊一個鐘...
Glasgow southside住唔住得, 有無咩特別雜亂既地方?
有冇Glasgow人幫手答?
果邊會唔會較香港少d蚊/蟲出沒
好多呀,我都做緊相關既野
hahahahaha, Govan and New Gorbals/Paisley must avoid, Glasgow is already so cheap, why don't just stay near Finnieston/ city centre/Partick
巴打可唔可以分享下交通基建方向有d咩發展?
同埋咩地方機遇比較多?
利申:civil, 可考mice
What about South Lanarkshire towns such as Lanark and Carluke?
冇曱甴有草蚊蜘蛛(極少量)
southside多好多選擇, 同埋D 屋花園大好多靚好多
住takeaway左右樓上有機會有曱甴...
識人見過

聽人講今年flying ant day上到Scotland咁癲
你有冇見到
可能我住市中心冇咁嚴重
In my mind, and for all the BBCs I know, we just would not live there. I always picture big houses are West end and East Dunbartonshire, but to each their own
sorry,呢幾日比較忙
我唔係太知civil既野
我自己做緊offshore energy同交通system既野,做啲係software同hardware之間既野

但可以好肯定咁講,scotland好多發展空間

btw
UK engineering degree有少少唔同,MEng係undergraduate,啫係一係直接MEng (5年 in scotland)畢業,一係就BEng (4年 in scotland)
冇得讀postgraduate MEng,如果係BEng想再讀master degree,通常都會係變左做MSc
唔明再問我,我又講到1999
巴打你住邊頭
Edinburgh Pleasance 果頭
我住slateford asda附近
呢排忙緊乜?
風景靚唔靚
如果你鐘意中世紀風你會唔想走
靚,真係好靚
無乜嘢忙喎,有時睇吓下年啲Notes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞