[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
https://www.macrumors.com/2017/05/16/new-macbooks-coming-at-wwdc/
WWDC有細upgrade MB, MBA 同MBP?

MBP細改都應該改變唔到佢D負皮

咁快又update

有MBA

2016版MBP根本未撚ready就趕出響聖誕節檔期cap鬼佬水
2017版只需要細改已經會好好多,雖然唔夠port對某d人係死症不過Apple會話WFC

寧願個mon 雞d 我都要齊port

所以d人(包括我)舊年會決定買2015 refurb都唔買2016
Apple係都要搞到個客有一萬個理由唔俾錢佢駛

本來都諗過買2016 mbp,貴都,但係又多問題,又唔齊port,真係買唔落

呢種情況響未來Apple既頂級lineup都會出現,佢地太在乎細form factor同型棍去keep住d casual洗錢客,莫視左真係要部野搵食做野既傳統用家
反而中低階既lineup有番起色,好似iPad 5做到咁撚平都仲有咁既spec係好值買,iPad Pro一比之下真係昆水級
本身打算等新mbp換cpu換電就買嚟學剪片同長用
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?

Bloomberg爆左2016版原先係design左用梯電,不過可能因為Note7事件改變左個要求,所以臨出前搞唔掂安全測試,最後Apple決定擺番舊design既電入2016版,呢個就係點解tear down發現個chasis既放電位有好多空位未用盡

所以理論MBP出新版係應該要搞掂呢part,如果唔係實戰電量會繼續俾人屌
講真,淨係梯電+Kaby Lake已經應該可以改善續航力十幾二十%,到時2016版響二市場真係狗也不屌
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?

Bloomberg爆左2016版原先係design左用梯電,不過可能因為Note7事件改變左個要求,所以臨出前搞唔掂安全測試,最後Apple決定擺番舊design既電入2016版,呢個就係點解tear down發現個chasis既放電位有好多空位未用盡

所以理論MBP出新版係應該要搞掂呢part,如果唔係實戰電量會繼續俾人屌
講真,淨係梯電+Kaby Lake已經應該可以改善續航力十幾二十%,到時2016版響二市場真係狗也不屌

今次呢部新機值得一戰
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?

今次呢部新機值得一戰

我已經有部2015打爆15"做desktop replacement + 做job (要用port插好多野),不過佢真係大同重拎出街唔理想
如果2017版唔太垃圾,可能會考慮整部無touch bar 13"當MacBook Air咁用,Kaby Lake i5應該會好慳電
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?

今次呢部新機值得一戰

我已經有部2015打爆15"做desktop replacement + 做job (要用port插好多野),不過佢真係大同重拎出街唔理想
如果2017版唔太垃圾,可能會考慮整部無touch bar 13"當MacBook Air咁用,Kaby Lake i5應該會好慳電

同樣都係parts / config升級,macbook pro就話咁易

但iMac就一拖再拖,唔通真係整獲勁既年尾爆?
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?

今次呢部新機值得一戰

同樣都係parts / config升級,macbook pro就話咁易

事實應該係唔賣得,你試吓行入香港嗰幾間Apple Store,d枱既分布基本上可以話俾你知堆hardware銷量上既分別
iPhone: 十幾廿張枱
Apple Watch: 三四張
iPad: 三四張
MB/MBP: 五六張
iMac + Mac Pro + display: 一張
Mac Mini: 零

Apple衣家太過俾市場同股價帶動,季度利潤緊要過其他任何野
iMac呢d叫好唔叫坐既佢唔出新拖三年一d都唔出奇
好似iPad Mini同MBA都係拖到咁上下應該今年內會宣布摺埋
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?

搞到我心思思想放左部2016等2017
真係用落先知舊電有幾廢
而家換cpu唔換電
如果降價仲屌唔屌得過

你又知佢無其他改進?

今次呢部新機值得一戰

事實應該係唔賣得,你試吓行入香港嗰幾間Apple Store,d枱既分布基本上可以話俾你知堆hardware銷量上既分別
iPhone: 十幾廿張枱
Apple Watch: 三四張
iPad: 三四張
MB/MBP: 五六張
iMac + Mac Pro + display: 一張
Mac Mini: 零

Apple衣家太過俾市場同股價帶動,季度利潤緊要過其他任何野
iMac呢d叫好唔叫坐既佢唔出新拖三年一d都唔出奇
好似iPad Mini同MBA都係拖到咁上下應該今年內會宣布摺埋

MBA好似話會更新cpu
macbookpro 可以連兩個外置mon?
設定只能外展多一個mon 另一個mon無得搞?
無乜追POST, 可能有人問過

想問有冇人拎macbook黎做3d modelling(blender, maya, 3dmax) ?
有冇邊個型號比較好?
定係macbook做呢D點都無咁好用?
macbookpro 可以連兩個外置mon?
設定只能外展多一個mon 另一個mon無得搞?

可以

想問有冇人拎macbook黎做3d modelling(blender, maya, 3dmax) ?
有冇邊個型號比較好?

#147有巴打comment左話唔推薦
另外見過其他post話其實pc都有更多更好嘅選擇 仲唔需要咁貴
咁mbp 等2017定買返上一代好?
apple 新野 唔買1st gen 係常識
求救
部mbp無啦啦boot得勁撚慢
去到lockin screen touchpad/keyboard打字都勁delay response
但係入bootcamp就好順
有冇人知咩事/點救
求救
去到lockin screen touchpad/keyboard打字都勁delay response
有冇人知咩事/點救

我反而係bootcamp慢
os個邊好順
求救
有冇人知咩事/點救

中奬
我部mbp 2016 由first day 開始login screen 一撳自己個user 就會lag 到仆街
而家都仲未得閒攞去天才吧check
想問下iMac 4K 定2016 15 吋個monitor靚啲
買iMac 21 吋4K , up 左 SSD 同track pad 加care , 萬五,
15 吋翻新連care 要萬八但就i7 + 16 G RAM + new SSD
屋企用係咪iMac 會化算啲

有冇邊個型號比較好?

另外見過其他post話其實pc都有更多更好嘅選擇 仲唔需要咁貴

感謝
想問問有冇個post既link?
keyword都得
萬分感謝
想問下iMac 4K 定2016 15 吋個monitor靚啲
買iMac 21 吋4K , up 左 SSD 同track pad 加care , 萬五,
15 吋翻新連care 要萬八但就i7 + 16 G RAM + new SSD

新macbook pro個芒光過iMac
屋企用的話,畀多少少買iMac 27"仲正 月頭先買咗隻

iMac 21" 4K
3.1GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
8GB 1867MHz LPDDR3
256GB SSD
Intel Iris pro graphic 6200
Magic Trackpad 2
Magic keyboard
Apple Care
$14736

iMac 27" 5K
3.2GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
8GB 1867MHz DDR3 SDRAM
256GB SSD
AMD Radeon R9 M380 2GB video ram
Magic Keyboard
Apple Care
$17136

不過今年可能iMac有更新

有冇邊個型號比較好?

感謝
想問問有冇個post既link?
keyword都得
萬分感謝

自己Google下都得啦
https://lihkg.com/thread/106164/page/1?ref=ios

新macbook pro個芒光過iMac
屋企用的話,畀多少少買iMac 27"仲正 月頭先買咗隻

iMac 21" 4K
3.1GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
8GB 1867MHz LPDDR3
256GB SSD
Intel Iris pro graphic 6200
Magic keyboard
Apple Care
$14736

iMac 27" 5K
3.2GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
8GB 1867MHz DDR3 SDRAM
256GB SSD
AMD Radeon R9 M380 2GB video ram
Magic Keyboard
Apple Care
$17136

不過今年可能iMac有更新

唔知佢出先定我部desktop 死先...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞