[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

Me too... 如果wwdc 或今年得部spec bump 既imac 我都會照買

點鬼知新deisgn 背面會唔會係一塊過無得換ram

九成九會係咁
跟手又換走哂啲port做type c/tb3

如果2018真係有iMac (Pro)新chassis design,咁反而2017出update spec版好大可能唔會改任何野,keep番舊case淨放新internals (Kaby Lake,RX5XX)
衣家個2015版27"其實已經(非官方)支援最多64GB,多數人都夠用了(雖然仲用DDR3 SO-DIMM係慢同難搵)

等2018 imac (pro)仲要博佢同依家差唔多價錢。萬一cut 埋imac 呢個level 就仆街啦

衣家根本無路捉,肉隨砧板上好撚on9
Apple想點就點都唔鳩理依靠macOS搵食既人之後點plan買機
Mac Pro要新design就話應該拖,咁iMac定位咁清晰既款有咩理由2017內出唔到iMac Pro?
佢衣家出2017版如果真係完全唔改design係一撚定要減價,因為未公布已經可以預計擺入去既components最勁可以有幾多,根本俾個chassis限制左總用電量同放熱量
咁撚大部desktop用SODIMM已經好on9,佢仲要停響DDR3,衣家上DDR4如果焊死響底板我會屌出聲,最撚慘係Apple真係會做得出

咁睇我估呢款新iMac會好雞肋,MBP另外自己買4K mon應該化算同保險好多

依家個趨勢根本就係逼緊大家買laptop再駁mon取代一體機
賣兩舊嘢好賺過賣一舊嘢

其實搵食用家都應該咁諗,iMac你入面是旦一樣野壞就全部野打柴,就算有Apple Care都要時間上門搬走部野又要等十世,嗰段時間做唔到野點撚樣算,反而MBP一手拎得起有咩事可以walkin俾藍精靈耍
Mac Mini原本可以up sell唔想要一體mon個market,不過自從Late 2012後Apple就自閹部野做dual core+焊RAM唔想同iMac爭食
垃圾筒Mac Pro門檻又太高,又四年唔update變左根本要desktop class行macOS只有iMac 27"呢個選擇
之前roundtable佢地仲要話發現好多pro用家轉型去買MBP同iMac,我心諗你部Mini同trashcan如果唔係垃撚柒圾d人會撚轉咩

根本而家部MAC MINI 唔想人買咁款
陳年SPEC,焊RAM 等等
MAC PRO 又係 成2皮幾野行DDR3 舊U,真係邊撚到PRO
呢兩條line 根本Apple 唔撚想要
starting 5k 我想買部家用機姐
唔好同我講 mbpr 2015都有第7代CPU

九成九會係咁
跟手又換走哂啲port做type c/tb3

如果2018真係有iMac (Pro)新chassis design,咁反而2017出update spec版好大可能唔會改任何野,keep番舊case淨放新internals (Kaby Lake,RX5XX)
衣家個2015版27"其實已經(非官方)支援最多64GB,多數人都夠用了(雖然仲用DDR3 SO-DIMM係慢同難搵)

等2018 imac (pro)仲要博佢同依家差唔多價錢。萬一cut 埋imac 呢個level 就仆街啦

衣家根本無路捉,肉隨砧板上好撚on9
Apple想點就點都唔鳩理依靠macOS搵食既人之後點plan買機
Mac Pro要新design就話應該拖,咁iMac定位咁清晰既款有咩理由2017內出唔到iMac Pro?
佢衣家出2017版如果真係完全唔改design係一撚定要減價,因為未公布已經可以預計擺入去既components最勁可以有幾多,根本俾個chassis限制左總用電量同放熱量
咁撚大部desktop用SODIMM已經好on9,佢仲要停響DDR3,衣家上DDR4如果焊死響底板我會屌出聲,最撚慘係Apple真係會做得出

咁睇我估呢款新iMac會好雞肋,MBP另外自己買4K mon應該化算同保險好多

依家個趨勢根本就係逼緊大家買laptop再駁mon取代一體機
賣兩舊嘢好賺過賣一舊嘢

其實搵食用家都應該咁諗,iMac你入面是旦一樣野壞就全部野打柴,就算有Apple Care都要時間上門搬走部野又要等十世,嗰段時間做唔到野點撚樣算,反而MBP一手拎得起有咩事可以walkin俾藍精靈耍
Mac Mini原本可以up sell唔想要一體mon個market,不過自從Late 2012後Apple就自閹部野做dual core+焊RAM唔想同iMac爭食
垃圾筒Mac Pro門檻又太高,又四年唔update變左根本要desktop class行macOS只有iMac 27"呢個選擇
之前roundtable佢地仲要話發現好多pro用家轉型去買MBP同iMac,我心諗你部Mini同trashcan如果唔係垃撚柒圾d人會撚轉咩

根本而家部MAC MINI 唔想人買咁款
陳年SPEC,焊RAM 等等
MAC PRO 又係 成2皮幾野行DDR3 舊U,真係邊撚到PRO
呢兩條line 根本Apple 唔撚想要

Apple作風
想唔要某產品 > 長期唔update > 冇人買 > 大條道理cut左佢
出現了 iMac pro

黑色keyboard mouse 係幾型
但我呢啲唔係畫3D 嘅買嚟做乜
攬住部imac 算啦
有冇講到imac pro用咩cpu? xeon?

攬住部imac 算啦

最正係佢個無線keyboard總算加返個num pad落去
一出新mbp即賣左依家部16

好撚煩個轉插

你覺得新mbp 會俾番d ports 你?
而家咁既情況....原本打算佢imac update都會照殺
咁應該點買先最唔傻仔
而家咁既情況....原本打算佢imac update都會照殺
咁應該點買先最唔傻仔

iMac個update幾好呀
不過個人鍾意買MacBook Pro加多個Mon
咁應該點買先最唔傻仔

原先imac轉埋spec都成兩萬幾起跳
係咪mbp加多個芒其實都係差唔多價錢......
有咩好芒推介?
咁應該點買先最唔傻仔

Same
而家都唔知買唔買好
其實MacBook pro 2016係十月份買個啲
叫唔叫做苦主,差一代己經差好遠
利申:MacBook Pro 2016 non-touch 苦主
咁應該點買先最唔傻仔

原先imac轉埋spec都成兩萬幾起跳
係咪mbp加多個芒其實都係差唔多價錢......
有咩好芒推介?

其實分開買會貴過買iMac
MacBook $13000+
4K mon又$8000+
不過機還機mon還mon彈性會大啲
有需要時又可以拎部MacBook出街用
利申:MacBook Pro 2016 non-touch 苦主

依家$9988係咪又平左
iMac 好難買

Fusion drive 基本上係垃圾一定要轉走
+780或者1560 走唔甩

Cpu 方面唔知i7 vs i5 差幾多... 升級都幾貴下

仲有張rx 575 唔知咩水平,但又得4gb

有無達人分析下

唔係 佢得返128gb既sad
不過升左cpu
差唔多係MacBook air黎

不過升左cpu

我無睇錯, 而家Apple store既mbp應該係新版加減左價?

不過升左cpu

我無睇錯, 而家Apple store既mbp應該係新版加減左價?

其實你再睇睇macbook
好似仲抵玩

不過升左cpu

佢新左d 乜?

攬住部imac 算啦

最正係佢個無線keyboard總算加返個num pad落去

會唔會太貴988
新macbook i5唔知打唔打到FM
打到唔熱買得過
pro太重
4月先出左mbp, 咁快有新
iMac 好難買

Fusion drive 基本上係垃圾一定要轉走
+780或者1560 走唔甩

Cpu 方面唔知i7 vs i5 差幾多... 升級都幾貴下

仲有張rx 575 唔知咩水平,但又得4gb

有無達人分析下

求教x2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞