[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
部macbook pro 2016無tb
買咗2個月

之前一直用sleep mode
兩個星期無用到,今日開唔返機
叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

強制閂機再重開?

撳極開機制都無反應
坐等新imac 算
岩岩追哂post, 睇見2016mbp既風評都麻麻,
如果唔係好急要買,係咪應該等2017mbp?
同埋想問下如果真係出係咪會今年10月左右出?
幾時有新imac
好多新機都指望緊以下兩個time slots

1. 6月wwdc
2. 9月/ 10月 發佈會

而家都就6月,我就繼續等埋佢

Btw intel 就出新cpu & amd 就出vega,希望apple 唔好再用二手科技

1. 6月wwdc

Btw intel 就出新cpu & amd 就出vega,希望apple 唔好再用二手科技

我諗都抆水d
2015 12" MacBook 留名

咩類型用家會買12 MacBook

想要輕薄得黎又帶到返學
專做功課上下網咁
打機就ps4

1. 6月wwdc

我諗都抆水d

Apple:一手科技唔夠成熟

1. 6月wwdc

我諗都抆水d

6月WWDC幾乎肯定有10.5" OLED iPad Pro同Siri speakers
MBP同iPhone應該會最少對上model一年後先出新版
至於其他已經無週期捉既Mac係好難講,暫時肯定有新Mac Pro design不過應該2018
而iMac如果只係spec bump可能WWDC會見
如果有iMac Pro要新外殻design就可能年尾
12"MB如果就咁放TB3同Kabylake就隨時都出得,只係Apple拖/唔想同MBP爭食
MBA同Mini摺味濃,應該壽味
買咗2個月

叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

強制閂機再重開?

撳極開機制都無反應

部mbp終於開得返,謝天謝地!
我諗佢應該係入咗睡眠模式之後無電,
結果叉滿電就開到了
買咗2個月

叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

強制閂機再重開?

撳極開機制都無反應

結果叉滿電就開到了

Btw sleep mode都幾痴線
三日無開 只係跌左3%
買咗2個月

叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

強制閂機再重開?

撳極開機制都無反應

結果叉滿電就開到了

Btw sleep mode都幾痴線
三日無開 只係跌左3%

但我mbp 2016好似跌得幾快,可能 5日無晒
買咗2個月

叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

新mbp 15 有non TB 咩?

1. 6月wwdc

我諗都抆水d

6月WWDC幾乎肯定有10.5" OLED iPad Pro同Siri speakers
至於其他已經無週期捉既Mac係好難講,暫時肯定有新Mac Pro design不過應該2018
12"MB如果就咁放TB3同Kabylake就隨時都出得,只係Apple拖/唔想同MBP爭食

我覺得佢呢幾年開得太多戰線,唔似以前apple product 咁集中,集中返都好, iPad mini已經 行先一步
買咗2個月

叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

我是13寸機
買咗2個月

叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

我是13寸機

部desktop 就打柴, 一reboot 就overheat, 諗緊執唔執部翻新mbp 15
買咗2個月

叉住電都無反應

有無人知道咩問題?

我是13寸機

部desktop 就打柴, 一reboot 就overheat, 諗緊執唔執部翻新mbp 15

mbp2015有無得諗?
想買imac 5k 係咪應該等埋6月睇下有冇新機先
仲有冇巴打用緊imac行parallel打台服lol 感覺如何

1. 6月wwdc

我諗都抆水d

我覺得佢呢幾年開得太多戰線,唔似以前apple product 咁集中,集中返都好, iPad mini已經 行先一步

其實Apple一直都係百貨應百客。。。
只係 iPhone 一開始只出一部,令人有錯覺。。。

Apple係越做越大,尤其係開始有iOS ecosystem要包括埋大眾consumers先開始集中唔到Mac條product line,下面呢幾幅圖已經只計Mac唔計iDevice:

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞