[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
如果而家想出15inch mbp 應該買2015定等新update?
iMac 好難買

Fusion drive 基本上係垃圾一定要轉走
+780或者1560 走唔甩

Cpu 方面唔知i7 vs i5 差幾多... 升級都幾貴下

仲有張rx 575 唔知咩水平,但又得4gb

有無達人分析下

求教x2

求救不如自救算,但我唔係好熟pc硬件野,用開apple無乜follow

27"
中間model i5 7600
右邊 i5 7600k
比錢上i7 兩者都係 i7 7700k
一粒市面上零售既7700k 係2300左右,即係話如果用apple升級基本上係買左粒7700k 再退返粒i5 7600比佢... 明顯搵笨

效能方面齊睇數據有呢度:
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7700K-vs-Intel-Core-i5-7600K/3647vs3885

如果真係升級左既反而要驚散熱問題... 係砌機個邊用正常散熱器都好似壓唔住粒u... 如果塞左落imac咁既body入面更加唔知會點

gpu方面查多一陣再po
iMac 好難買

Cpu 方面唔知i7 vs i5 差幾多... 升級都幾貴下

有無達人分析下

求教x2

求教x3
而家咁既情況....原本打算佢imac update都會照殺
咁應該點買先最唔傻仔

iMac個update幾好呀
不過個人鍾意買MacBook Pro加多個Mon

原先imac轉埋spec都成兩萬幾起跳
係咪mbp加多個芒其實都係差唔多價錢......
有咩好芒推介?

其實分開買會貴過買iMac
MacBook $13000+
4K mon又$8000+
不過機還機mon還mon彈性會大啲
有需要時又可以拎部MacBook出街用

其實最初我都係咁諗 後來去鋪頭睇多幾次又覺得個27"芒好正 .........
iMac 好難買

有無達人分析下

求教x2

求教x3

求分析,平時用黎執相,係咪唔使咁勁
想買macmini嘅話係買邊年果隻
iMac 好難買

有無達人分析下

求教x2

求教x3

求分析,平時用黎執相,係咪唔使咁勁

以為會更新下設計 最少都比個MacBook keyboarded bar
但最後乜叉都冇
如果而家想出15inch mbp 應該買2015定等新update?

mbp 應該買2015好似都有第7代u
想買部macbook 依家邊部抵玩
唔係好明升級左cpu就有10個鐘電
咁點解唔幫埋岩自出個啲換埋
續返上面講cpu個度...

原來i5 係4core & 4thread
i7就有4-core & 8-thread

佢地係windows方面既效能可以係以下兩條片做個參考:

https://www.youtube.com/watch?v=CLlyVaCpbwQ

https://www.youtube.com/watch?v=HDfHHxRQy6I

如果做大量剪片壓縮後製之類既話,似乎係幾有必要加錢升i7...

至於gpu方面,根據amd官網,

http://creators.radeon.com/radeon-pro/

由參數得知佢地並唔係市面上買到既rx 580 / 570... 而係再弱少少既卡

但gpu方面反而唔係太擔心,因為apple講左mac會support eGPU,
如果今代imac都support既話,咁當n年後gpu唔夠用,咪買個thunderbolt外置顯示卡插囉

希望有達人指正錯誤
想買macmini嘅話係買邊年果隻

唔好買mini啦... 加錢上imac 21"咪仲抵
準備課金
好在聽左巴打講, 等多兩日先買MBP

如果要加Ram, 要係上網買先ok, 定係可以係apple shop買?

到底2015版有無第7代u

講緊呢款?

講緊呢款?

都估到 心諗點會咁好死
4.2GHz quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 4.5GHz
32GB 2400MHz DDR4
512GB SSD
Radeon Pro 580 with 8GB video memory
Magic Trackpad 2
Magic Keyboard - US English
Accessory Kit

點睇?
其實MacBook pro 2016係十月份買個啲
叫唔叫做苦主,差一代己經差好遠
利申:MacBook Pro 2016 non-touch 苦主

只係換CPU正常update
年年都係咁

GPU 560 vs 460, 初步睇差距少於 10%
只係base model 變相人人升級用 555 , 即係以前的 455

但佢提都唔提粒電,似未用到樓梯電
唔係好係可以十個鐘lor...

咁佢係換cpu去再賣過
部野到呢加我剩係係屋企用
升左cpu唔知差幾遠
有人話可以用耐啲
4.2GHz quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 4.5GHz
512GB SSD
Radeon Pro 580 with 8GB video memory

點睇?

其實我都plan緊類似既野,仲未扑錘落單

中間model
4.2GHz 四核心 Intel Core i7,Turbo Boost 技術加速運行至 4.5GHz
8GB 2400MHz DDR4
256GB SSD
Radeon Pro 575 配備 4GB 視訊記憶體
Magic Mouse 2
Magic Keyboard 配備數字鍵盤 - 美式英文
HK$18,708

右邊model
4.2GHz 四核心 Intel Core i7,Turbo Boost 技術加速運行至 4.5GHz
512GB SSD
Radeon Pro 580 配備 8GB 視訊記憶體
HK$21,108

老實講我自己唔想要512gb ssd咁多... 我屋企有個10tb nas放野

但apple d 定價真係好鬼賤
512GB SSD

點睇?

點解官網睇仲係i5
512GB SSD

點睇?

其實我都plan緊類似既野,仲未扑錘落單

中間model
256GB SSD
Radeon Pro 575 配備 4GB 視訊記憶體
HK$18,708

右邊model
512GB SSD
Radeon Pro 580 配備 8GB 視訊記憶體
HK$21,108

老實講我自己唔想要512gb ssd咁多... 我屋企有個10tb nas放野

但apple d 定價真係好鬼賤

其實我想等埋有人買左機先,原因想知可唔可以自己加ram

第二樣野就係買多個external hdd (3tb)算,又唔想用fusion drive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞