[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
中個部唔抵玩咩?

575 廢過580 幾多麼?

同埋升256gb ssd 加780...
27寸iMac抵屌呀...淨睇最平果部
唔計值一皮既5K MON
$4000蚊有 7500 有8G RAM 有570
砌PC都未必
仲跟埋MacOS

同意,iMac 5K一係袋底spec淨要mon,或者攻頂打爆呢兩個位係最抵玩
有RAM槽好處係空左嗰兩條槽你可以隨時事後自己買兩條插,平貴(8定32GB)自己決定同埋唔需要衣家俾
唯一一樣要即時諗係fusion drive定SSD,呢度硬俾一千幾百佢賺換256 / 512 SSD算撚數,反彈正買iMac都多數響網買配同改少少野,無理由walkin買標配又i5又HDD

純粹家用上下網機都未必打,係咪買27吋最廢spec 最抵

個1TB fusion drive好撚廢,之前嗰款d用家report佢SSD嗰part得24GB咁撚大把:
https://9to5mac.com/2015/10/13/retina-imac-fusion-drive-flash-lol-are-you-serious/
今次會唔會一樣咁縮皮要等實機review,我響官網spec page搵唔到有講
中個部唔抵玩咩?

中間款一向係財技黎,谷你上頂配
雖然粒chip clock speed可以不理
但係跟機1TB vs 2TB fusion姐係轉SSD加少d
同大分別係RX575同580比少4GB VRAM
如果買中級唔轉任何野不如買袋底俾少千幾蚊
13' mbp依家應該點出好
條touch bar
前排諗住出2015忙過頭無左回事
依家又無撚左
中個部唔抵玩咩?

但係跟機1TB vs 2TB fusion姐係轉SSD加少d

我自己計過中間轉i7 + 256 ssd vs 頂配轉i7+ 512 ssd係差2400元...

即係2400元買4gb vram (&高級卡) + 多256gb ssd

好難決擇,求點醒
中個部唔抵玩咩?

我自己計過中間轉i7 + 256 ssd vs 頂配轉i7+ 512 ssd係差2400元...

即係2400元買4gb vram (&高級卡) + 多256gb ssd

好難決擇,求點醒

唔難揀,你想向上spec部機姐係有要求
而4GB VRAM同double個SSD既容量係實實在在既upgrade
響一部接近二萬蚊既機只俾多10%已經勁咁多係完全唔需要諗
Apple就係捉我(地)呢個心態去set中間款做雞肋upsell位
條touch bar
依家又無撚左

你還有翻新機呢
https://www.apple.com/hk/shop/product/FF839ZP/A/refurbished-133-inch-macbook-pro-27ghz-dual-core-intel-i5-with-retina-display
HK$7,118
Originally released March 2015
13.3-inch (diagonal) Retina display; 2560-by-1600 resolution at 227 pixels per inch
8GB of 1866MHz LPDDR3 onboard memory
128GB PCIe-based flash storage 1
720p FaceTime HD camera
Intel Iris Graphics 6100
中個部唔抵玩咩?

好難決擇,求點醒

唔難揀,你想向上spec部機姐係有要求
而4GB VRAM同double個SSD既容量係實實在在既upgrade
響一部接近二萬蚊既機只俾多10%已經勁咁多係完全唔需要諗
Apple就係捉我(地)呢個心態去set中間款做雞肋upsell位

好啦~如果鬼佬個邊confirm無問題我就買部打爆spec既機
條touch bar
依家又無撚左

你還有翻新機呢
https://www.apple.com/hk/shop/product/FF839ZP/A/refurbished-133-inch-macbook-pro-27ghz-dual-core-intel-i5-with-retina-display
HK$7,118
Originally released March 2015
13.3-inch (diagonal) Retina display; 2560-by-1600 resolution at 227 pixels per inch
8GB of 1866MHz LPDDR3 onboard memory
128GB PCIe-based flash storage 1

128/8不了
諗緊買唔買touch bar好 好似搵笨
條touch bar
依家又無撚左

你還有翻新機呢
HK$7,118

128/8不了
諗緊買唔買touch bar好 好似搵笨

你不如walkin Apple Store問吓,高config佢地有可能仲有少少stock
條touch bar
依家又無撚左

我都係呀
2016 又冇乜興趣
iMac 21.5" 邊部好?攻頂?
21.5攻頂定27吋好?
iMac 21.5" 邊部好?攻頂?

21" 頂配model

轉256gb ssd +780

升做i7 7700 (4-core 8-thread) +1560...

轉ssd幾有必要... i7就見人見智啦

價錢差好遠

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

我房放唔到27,只可以買21.5,
打算最top果部,換512ssd,隻mouse唔會用所以轉pad,係諗緊加唔加16gb ram
如果仲係嫌新MacBook昇幅唔夠多嘅話
依家可以掃舊版MacBook嘅翻新機
平左好多

如果想買13吋係咪都係新機好D

睇你做咩,我mid 2013 13"
一般文書+剪下GoPro 片都ok

唔該巴打
我用途都差唔多 好似買翻新機就夠

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

如果價錢唔係問題,地方唔係問題,當然27"好

1. 本身個mon就值錢d
2. 可以自己upgrade ram,當留個機會比自己將來用
3. 570 vs 560 根本就完全唔同level,570 數據都好睇好多

http://creators.radeon.com/radeon-pro/

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

2. 可以自己upgrade ram,當留個機會比自己將來用
3. 570 vs 560 根本就完全唔同level,570 數據都好睇好多

http://creators.radeon.com/radeon-pro/

睇報導話27吋用全新Fusion Drive 24吋繼續用舊
唔知係咪真?如果真既話$2400個mon又大啲cpu又快啲 應該算最抵?
你地用咩做time machine?
External hdd? NAS?
如果想買NAS,推薦邊款?mac 同windows 共用
驟眼睇新MBP non touch bra粒cpu應該唔差
2.3ghz base clock dual core turbo 3.6
有touch bra 3.1 ghz base clock dual core turbo 3.5

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

睇報導話27吋用全新Fusion Drive 24吋繼續用舊
唔知係咪真?如果真既話$2400個mon又大啲cpu又快啲 應該算最抵?

打算揀fusion drive既巴打,無講幾大TB,都應該等實測出左證實粒SSD有幾大先好出手,一揀錯番到黎beachball到完場真係含撚都無味
我諗27 最平個model
轉SSD 算
但張死人display card 570 夠唔夠做
我已經有ps4 pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞