[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想問下iMac 4K 定2016 15 吋個monitor靚啲
買iMac 21 吋4K , up 左 SSD 同track pad 加care , 萬五,
15 吋翻新連care 要萬八但就i7 + 16 G RAM + new SSD
屋企用係咪iMac 會化算啲

新macbook pro個芒光過iMac
屋企用的話,畀多少少買iMac 27"仲正 月頭先買咗隻

iMac 21" 4K
3.1GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
8GB 1867MHz LPDDR3
256GB SSD
Intel Iris pro graphic 6200
Magic Trackpad 2
Magic keyboard
Apple Care
$14736

iMac 27" 5K
3.2GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
8GB 1867MHz DDR3 SDRAM
256GB SSD
AMD Radeon R9 M380 2GB video ram
Magic Keyboard
Apple Care
$17136

不過今年可能iMac有更新

唔知佢出先定我部desktop 死先...

咁早買早享受
教育價買仲抵
27" iMac可以自己加ram
無乜追POST, 可能有人問過

想問有冇人拎macbook黎做3d modelling(blender, maya, 3dmax) ?
有冇邊個型號比較好?
定係macbook做呢D點都無咁好用?

#147有巴打comment左話唔推薦
另外見過其他post話其實pc都有更多更好嘅選擇 仲唔需要咁貴

感謝
想問問有冇個post既link?
keyword都得
萬分感謝

自己Google下都得啦
https://lihkg.com/thread/106164/page/1?ref=ios

Thx bro
想問下iMac 4K 定2016 15 吋個monitor靚啲
買iMac 21 吋4K , up 左 SSD 同track pad 加care , 萬五,
15 吋翻新連care 要萬八但就i7 + 16 G RAM + new SSD

iMac 21" 4K
3.1GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
256GB SSD
Apple Care
$14736

iMac 27" 5K
3.2GHz 4核i5 (Turbo boost to 3.6GHz)
256GB SSD
AMD Radeon R9 M380 2GB video ram
Apple Care
$17136

咁早買早享受
教育價買仲抵

我都係唔知等唔等佢出新好 搬左新屋 要買新desktop 但等新既話呢一輪就冇枱機用

iMac 21" 4K
256GB SSD
Apple Care
$14736

iMac 27" 5K
256GB SSD
Apple Care
$17136

咁早買早享受
教育價買仲抵

我都係唔知等唔等佢出新好 搬左新屋 要買新desktop 但等新既話呢一輪就冇枱機用

如果諗埋二手價好似MBP 抵用
而家買macbook pro 18" 有touch id會唔會好傻
而家買macbook pro 18" 有touch id會唔會好傻

買翻新

買翻新

18"?

買翻新

18"?

如果真係有18"既workstation laptop可以native行OS X我即刻狗衝
(2016 15"呀嗎,唔係急用忍幾個月)

買翻新

18"?

如果真係有18"既workstation laptop可以native行OS X我即刻狗衝

我估wwdc更新後 部mbp 13 no tb應該好好賣 又輕又細部 係貴左啲
如果解決埋電既問題 好想狗衝 可惜之前已經買左部翻新mbp 15

買翻新

18"?

我估wwdc更新後 部mbp 13 no tb應該好好賣 又輕又細部 係貴左啲
如果解決埋電既問題 好想狗衝 可惜之前已經買左部翻新mbp 15

不過嗰個rumor應該有少少唔準,或者Bloomberg掌握左成年supply chain資訊不過Apple唔會一次過出晒

就算Apple打算update晒全線MacBook都唔會一炮過,尤其係MBP係2016十月出,到聖誕都仲缺緊貨,supply chain同marketing方面考慮都應該係一樣2017十月先出最理想,而且多幾個月時間俾intel處理kaby lake內顯(15"要用iris pro)

我估WWDC會公布既hardware係多多少少要同developer有關,姐係新OLED iPad如果用10.5" mon會有唔同resolution,新Mac Pro又可能會公布多d detail,Siri speaker同Siri相關既macOS/iOS features又要講;姐係淨番時間只夠輕輕帶過既hardware update,例如12" MB唔改case只轉Kaby Lake同將USB-C升做TB3,又或者MBA只升SSD同摺淨一個入門款做低個價之類
我柒左自膠

我係想買macbook pro15"有touch id果款

手殘打錯字

買翻新

18"?

17" 2011 macbook pro
我柒左自膠

手殘打錯字

啱啱今朝DHL送到
終於頂唔順部late 2012 15" rMBP

買翻新

18"?

17" matte moon (native 1920X1200),可換HDD/SSD,可換RAM,可換電(95wh),有optical drive而且可以轉第二隻SATA HDD/SSD,Thunderbolt1 + FireWire 800 + USB2 + Gbit Ethernet + expresscard + SD + optical audio in

呢d先係做野用既機 (最衰無響2012轉retina前出多一水,如果有就有埋USB3)
我柒左自膠

手殘打錯字

啱啱今朝DHL送到

係咪上海組裝?
我柒左自膠

手殘打錯字

啱啱今朝DHL送到

係咪上海組裝?

係掛? 我見DHL tracking係上海ship 出來

有問題?

買翻新

18"?

17" matte moon (native 1920X1200),可換HDD/SSD,可換RAM,可換電(95wh),有optical drive而且可以轉第二隻SATA HDD/SSD,Thunderbolt1 + FireWire 800 + USB2 + Gbit Ethernet + expresscard + SD + optical audio in

呢d先係做野用既機 (最衰無響2012轉retina前出多一水,如果有就有埋USB3)

其實而家15"都ok呀.
我N年前powerbook 買過一次17"
個moon真係好大,但個背囊要裝得落佢嘅都好大

我反而想Apple出 有top spec嘅13" MBP
電量少啲或維持電量但部機厚啲I don't care

買翻新

18"?

「衣家」如果包括2015 15"打爆(有顯版)就仲「ok」既(我有一部)
我以往成十年都用慣13" form factor,iBook 12" > MacBook 12" > unibody MBP 13",不過去到呢幾年焗買15"先有「top spec」 (i7得duo core,佢老味)

衣家2016 touch bar版13"又貴,base spec又雞(i5,8GB ),BTO要番i7 16GB就再貴,上1TB SSD要過兩萬,完全係焗人上15"既黑店手法

Apple再係咁落去係逼我desktop自己砌機,workstation laptop就用Surface
所謂「Pro」既三條line,垃圾筒Mac Pro + touchbar MBP + iPad Pro都係完全唔撚柒pro
2016 mbp 成上萬三一部標配13" 真係太貴,唔太信touch bar 成本咁高, 無bar 版直頭雞肋

買翻新

18"?

「衣家」如果包括2015 15"打爆(有顯版)就仲「ok」既(我有一部)
我以往成十年都用慣13" form factor,iBook 12" > MacBook 12" > unibody MBP 13",不過去到呢幾年焗買15"先有「top spec」 (i7得duo core,佢老味)

衣家2016 touch bar版13"又貴,base spec又雞(i5,8GB ),BTO要番i7 16GB就再貴,上1TB SSD要過兩萬,完全係焗人上15"既黑店手法

Apple再係咁落去係逼我desktop自己砌機,workstation laptop就用Surface
所謂「Pro」既三條line,垃圾筒Mac Pro + touchbar MBP + iPad Pro都係完全唔撚柒pro

Apple 唔pro咗好耐
完全唔係為professional workflow設計

13" Pro 直頭搞笑 i5 dual core Pro? Pro你老母咩
13" top spec i7 都係雙春

Apple 機同Software的確係好用
但啲spec真係

買翻新

18"?

不過嗰個rumor應該有少少唔準,或者Bloomberg掌握左成年supply chain資訊不過Apple唔會一次過出晒

就算Apple打算update晒全線MacBook都唔會一炮過,尤其係MBP係2016十月出,到聖誕都仲缺緊貨,supply chain同marketing方面考慮都應該係一樣2017十月先出最理想,而且多幾個月時間俾intel處理kaby lake內顯(15"要用iris pro)

我估WWDC會公布既hardware係多多少少要同developer有關,姐係新OLED iPad如果用10.5" mon會有唔同resolution,新Mac Pro又可能會公布多d detail,Siri speaker同Siri相關既macOS/iOS features又要講;姐係淨番時間只夠輕輕帶過既hardware update,例如12" MB唔改case只轉Kaby Lake同將USB-C升做TB3,又或者MBA只升SSD同摺淨一個入門款做低個價之類

我覺得會cut air 或者真係會升粒cpu 清倉底貨 啲人仲諗住會升mon 咁咪同macbook打對台 斷估唔會on9成咁呱
2016 mbp 成上萬三一部標配13" 真係太貴,唔太信touch bar 成本咁高, 無bar 版直頭雞肋

價錢都算,用得Apple嘅 一般都唔係點考慮性價比
但次次13" MBP 啲spec都好似macbook air 咁 on99

2016 function key版直頭on9 得2個port
冚家剷一個port 插電,一個port插個moon. 玩撚完

13" TB版都一流, 4個TB3 port
屌你老母得左邊果兩個係full speed
右面果兩個係閹咗嘅

Apple鑊鑊都焗9我買15"

呢間閪公司自從Steve Jobs死左之後好明顯班高層係為股價而戰,季度利潤持續高企,耐唔耐班友就cash out持股袋成億
2016MBP完全可以俾option人全線唔用touchbar,尤其係15"
佢衣家13"如果我一定唔要touchbar就焗揀底配之後BTO,打爆i7 16GB同1TB之後要兩萬,粒chip仲要係15wh版,仲係用廢內顯,最垃圾係閹走兩個TB3 port得兩個
Steve Jobs當年講明唔會設計Mac lineup令到中低階產品刻意「被太監」,衣家班子弟當無聽過

呢間閪公司自從Steve Jobs死左之後好明顯班高層係為股價而戰,季度利潤持續高企,耐唔耐班友就cash out持股袋成億
2016MBP完全可以俾option人全線唔用touchbar,尤其係15"
佢衣家13"如果我一定唔要touchbar就焗揀底配之後BTO,打爆i7 16GB同1TB之後要兩萬,粒chip仲要係15wh版,仲係用廢內顯,最垃圾係閹走兩個TB3 port得兩個
Steve Jobs當年講明唔會設計Mac lineup令到中低階產品刻意「被太監」,衣家班子弟當無聽過

13" BTO top i7 都係dual core架巴打

13" BTO top i7 都係dual core架巴打

直撚程,屌佢老味
俾多幾千升CPU去i7都仲同我dual core,人地其他廠差唔多form factor做到quad core Kaby Lake i7 仲要可以打爆DDR4 32GB,個13-14" moon仲要分分鐘有4k,都唔撚好講個touch
Adobe已經同MS有晒默契,因為Surface條line反正要Win10既app optimize俾touch mon,所以Adobe CC好快會全線有touch
effiency aware既cross platform app如Lightroom響MBP既performance因為呢幾個spec位可以話係落後Win嗰面五年

如果唔係MacOS同ProRes(FCPX )Apple可以去含撚,當Pro用家死既
出iPhone俾港女IG同阿嬸whatsapp算罷啦唔好拖鳩我個workflow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞