[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
買左部mbp 15 13'
加到256GB 用bootcamp裝autocad算
未用過mac機想用 同埋想用幾年

想用幾年256未必夠
你平時有咩用途?

利申用緊mbp2015 13" i5/8+256gb
應該就係你訂左果部

大部分時間文書 上網 有時用下autocad畫2D野咁 budget有限 冇計

2d mac 版夠做啦
MacBook Air個死人moon真係接近垃圾 又黃 又低resolution 仲廢過windows果d垃圾機

屌你老味 2017年 都仲咁多on9仔會買

唔覺得有幾差,有啲人嫌pro 貴
Macbook performance 差又得一個port

MBA 係幾好嘅選擇, 齊port, 有i5

有啲人做野, 個mon 睇到 正正常常就ok

其實粒粒mon係柒,不過有一個「好處」,就係因為pixel密度低過retina,所以理論上個背光可以用少d電去keep同一個視覺光度,對續航力有幫助
如果做既野唔需要好靚mon其實無咩野,尤其係有老花既中老坑,文書寫稿人,拎部野去開會drop notes既人
衣家12"rMB同13"MBP都開始左用濕鳩butterfly keyboard,MBP變左係最後一部輕薄而又仲用緊舊keyboard既Mac

現在已經2017年

2008年1月29日推出第一部MacBook Air

足足差唔多10年時間個死人moon由頭到尾完全沒有任何進步過

我屌爆你老母

你係得嘅 idog

其實撩交嗌真係無謂
話你聽用落無乜分別又唔信

撩咩交嗌姐? 我講緊事實 唔俾講呀?

我有用過MacBook Air 睇到個畫面非常差 用落好大分別

By the way 我本身有部MacBook Pro 15 inch with Touch Bar

個畫面靚幾撚多呀 超級大分別 一個天 一個地

咁可能你聞mon la
我用mba 做文書真心睇唔出同屋企部4k 電視有咩太大分別

屌你開住張wallpaper mba同mbp拍埋一睇就有分別啦,你係咪眼有事
比起新mb,我寧願買mba

雖然個mon真心垃圾
但咁既性能同電量喺同價位既ultrabook黎講算係唔錯。
不過以2017既標準,同價位既Ultrabook應該有更好選擇?
比起新mb,我寧願買mba

雖然個mon真心垃圾
但咁既性能同電量喺同價位既ultrabook黎講算係唔錯。
不過以2017既標準,同價位既Ultrabook應該有更好選擇?

我就兩部都唔會買
mba個display真係太差
差到其他優點都加唔到分
mb就仲衰
成皮嘢買core m

依家搵2015版係咪淨係得apple翻新機依個途徑?

官網仲sell緊冇獨顯嘅2015 MBP13/15

係咪即係最底9988個部
LR PS有無獨顯都唔緊要

唔要獨顯呢部都夠做

其實買呢部再用eGPU 得唔得?

MacOS 暫時唔support eGPU

https://egpu.io/forums/implementation-guides/2012-15-macbook-pro-retina-650m-107010gbps-tb1-akitio-node-mac-oswin-10/

條link 都係from 呢個post

睇過唔同年份既retina 全部都用到egpu
係2015 年 M370X 特別煩d (好似因為n卡有optimus易d搞雙卡)
GPU glich已經解決咗了係上幾個update
大家點樣係mac度用ntfs?

插落router usb

Paragon NTFS
淘左個藍牙滑鼠返嚟,Detect到但連唔撚到

好奇點解要係外置用 ntfs ?
exfat 儲存有問題?

exfat 唔安全, 斷電之類好易corrupt data
最好都係用返journaled format.
同埋exfat係macos 有bug, last modified date 永遠都係1980或者1979年1月1日

Cross platform exfat係最方便,手指用ok
harddisk我都係用返ntfs/hfs+

好奇點解要係外置用 ntfs ?
exfat 儲存有問題?

人地借隻手指俾你抄野,但佢用NTFS。。都已經係一個好好理由
mbp 2015 13'同2016 13'no touch bar 買邊部好?
如果mbp2015 15吋 同 Mbp 2016 13吋
兩部都上512 16gb ram
邊部好

同埋想問下如果再插mon 可以插幾多個?
mbp 2015 13'同2016 13'no touch bar 買邊部好?

mbp 2016 no爸 =MacBook Air with Retina display

mbp 2015 13" = MacBook Pro 13" 版

希望你明咩野意思

唔該曬 2015
比你地揀
Mbp 會用二千蚊買AC 定係up上i7?
比你地揀

up上i7 之後下年買AC
比你地揀

巴打有冇telegram 有折
比你地揀

budget
比你地揀

budget

咁睇下你要i7係為左呢一刻真係需要咁勁嘅效能
定係為左可以用多幾年都唔outdate
如果係後者嘅話
買AC延長保養係必須
比你地揀

2016 15" 版
一定係選 AC

提提你,自從 mpb2015 開始換電係成塊top case換

咁13'' 2016 呢
其實覺得塊pad大咗 所以揀2016
你地部Macbook 有冇用case?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞