[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你地mbpr長插火牛充住用定充完就用電池算?

十年前既鋰電先有overcharge問題,現代電可以長插
驚既可以一個月先full discharge一個cycle
如果仲係嫌新MacBook昇幅唔夠多嘅話
依家可以掃舊版MacBook嘅翻新機
平左好多

如果想買13吋係咪都係新機好D

睇你做咩,我mid 2013 13"
一般文書+剪下GoPro 片都ok
去旅行用係咪買部ipad pro好過買macbook

兩樣野黎
iPad (Pro)可以插SIM,有GPS,可以單手響街用
MacBook完全無呢d functions,要有電話/WiFi蛋share線,不過如果你要實體keyboard或者desktop apps咁就無得揀
今晚返屋企就訂機

長叉
唔用就拔線

長叉
唔用就拔線

我日日係公司都長叉住用
27 吋配備 Retina 5K 顯示器的 iMac - HK$21,256
4.2GHz 四核心 Intel Core i7,Turbo Boost 技術加速運行至 4.5GHz
16GB 2400MHz DDR4
256GB SSD
Radeon Pro 575 配備 4GB 視訊記憶體
Magic Mouse 2 + Magic Trackpad 2

點睇?主要執生活相同日常用途,定係要人8GB RAM 自己出去再買ram?
27 吋配備 Retina 5K 顯示器的 iMac - HK$21,256
4.2GHz 四核心 Intel Core i7,Turbo Boost 技術加速運行至 4.5GHz
256GB SSD
Magic Mouse 2 + Magic Trackpad 2

點睇?主要執生活相同日常用途,定係要人8GB RAM 自己出去再買ram?

SSD咁少...
256GB SSD

SSD咁少...

一般資料放external HD, 淨係program 個啲放SSD 都唔夠?
256GB SSD

SSD咁少...

一般資料放external HD, 淨係program 個啲放SSD 都唔夠?

我用1TB都就快無位...
macbook air 256gb 同 macbook pro 128gb 揀邊部好
macbook air 256gb 同 macbook pro 128gb 揀邊部好

唔洗問呀貴都pro 128啦
睇落近年d新mac都可以外接display card

https://egpu.io/forums/thunderbolt-enclosures/apple-metal-2-external-graphics-development-kit/

即係我既推斷無錯,imac既gpu可以配580 或者575都ok... 反正唔夠用個陣先比錢買外接... 到時可能已經係vega 2 級數

接外置mon 10-20%效能損耗
用返internal mon 30-40%
未知可唔可以透過firmware 或 driver 改善
我都觀望緊...想長遠家中去desktop化

咁唯有望返internal個堆卡先,搵左少少資料:

1. 上一代"卡王" M395X VS MBP RX 560
http://gpuboss.com/gpus/Radeon-RX-560-vs-Radeon-R9-M395X-Mac

MBP完敗

2. m395x vs rx 570
http://gpuboss.com/gpus/Radeon-RX-570-vs-Radeon-R9-M395X-Mac

rx570 勝

3. m395x vs rx 580

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-RX-580-vs-Radeon-R9-M395X-Mac

rx 580 羸50%

根據apple官網自己做既評測既說明

[size=2]測試由 Apple 於 2017 年 5 月進行,使用配備 Radeon Pro 580 圖像處理、8GB 圖像記憶體、64GB RAM 及 2TB SSD 的預量產型 4.2GHz 四核心 Intel Core i7 27 吋 iMac 系統;及配備 AMD Radeon R9 M395X 圖像處理、4GB 圖像記憶體、32GB RAM 及 1TB SSD 的已上市 4.0GHz 四核心 Intel Core i7 27 吋 iMac 型號。F1 2016 v1.0 測試使用內置標準,以 2560x1440 解像度及極高質素圖像設定進行。Autodesk Maya 2017 測試以 3.81GB 場景進行。預覽版 Final Cut Pro 10.3.4 測試以 4096x2160 30p 專案進行。效能測試使用特定電腦系統進行,並反映 iMac 的大致效能。[/size=3]

又證明apple真係無吹水

iMac問題係chassis散熱低效,CPU同GPU行耐左會有throttling問題
衣家頂配5K行7700k oc去4.5GHz同RX580如果full speed應該唔挨得幾耐就會clock down

我查到i7係7700k 之後都第一時間諗到over heat 問題

仲要配埋580真係死多兩錢重

又無用新pro 既散熱design... 但i5 同粒7700k 真係差好遠
256GB SSD

SSD咁少...

咁買啦

自訂你的 27 吋 iMac 配備 Retina 5K 顯示器。
加入喜好項目
8GB 2400MHz DDR4
512GB SSD
Radeon Pro 580 配備 8GB 視訊記憶體
Magic Trackpad 2
HK$21,308

粒U一樣
RAM自己買兩條16GB = 16+16+4+4 = 40GB
RX580勁過RX570(少少)
SSD有512GB我覺得做boot drive夠,就算計你有幾十個pro apps要百幾GB,再加埋行app時要用多百幾二百GB做cache都夠用
desktop Mac要放data有一萬個option,平既有USB3,想要performance有USB-C / TB3
Apple係咪on9
Imac標配全部都係得8Gb ram + Fusion Drive
iMac問題係chassis散熱低效,CPU同GPU行耐左會有throttling問題
衣家頂配5K行7700k oc去4.5GHz同RX580如果full speed應該唔挨得幾耐就會clock down

我查到i7係7700k 之後都第一時間諗到over heat 問題

又無用新pro 既散熱design... 但i5 同粒7700k 真係差好遠

我對7700k + RX580呢個config都好有興趣,衣家confirm左RAM槽可以開,變左兩萬齊頭有部似樣PC加隻HDR 5K mon其實係好撚抵屌
唯一一樣鳩縮既係熱,所以要等3rd party reviews出,上兩水iMac 5K都有throttling問題,今次d reviewers應該識做會第一時間check有無事

7700k同RX580個組合響中至低load既task應該會好smooth,講真我應該唔會長時間推爆部野,我唔會rend片,不過會用Lightroom gen full res preview或者export full res proofs,呢種task可以推盡全部core不過我可以過夜由佢行幾個鐘我自己去訓
Apple係咪on9
Imac標配全部都係得8Gb ram + Fusion Drive

逼人加千六
256GB SSD

SSD咁少...

咁買啦

自訂你的 27 吋 iMac 配備 Retina 5K 顯示器。
加入喜好項目
8GB 2400MHz DDR4
512GB SSD
Radeon Pro 580 配備 8GB 視訊記憶體
Magic Trackpad 2
HK$21,308

粒U一樣
RAM自己買兩條16GB = 16+16+4+4 = 40GB
RX580勁過RX570(少少)
SSD有512GB我覺得做boot drive夠,就算計你有幾十個pro apps要百幾GB,再加埋行app時要用多百幾二百GB做cache都夠用
desktop Mac要放data有一萬個option,平既有USB3,想要performance有USB-C / TB3

Thx巴打

我對7700k + RX580呢個config都好有興趣,衣家confirm左RAM槽可以開,變左兩萬齊頭有部似樣PC加隻HDR 5K mon其實係好撚抵屌
唯一一樣鳩縮既係熱,所以要等3rd party reviews出,上兩水iMac 5K都有throttling問題,今次d reviewers應該識做會第一時間check有無事

7700k同RX580個組合響中至低load既task應該會好smooth,講真我應該唔會長時間推爆部野,我唔會rend片,不過會用Lightroom gen full res preview或者export full res proofs,呢種task可以推盡全部core不過我可以過夜由佢行幾個鐘我自己去訓

個10bit 5k mon係咪好值錢

如無估錯既話即係個lg ultrafine 5k去左個殼留返塊panel?

我都好想等review出,我d重度用途仲少過你,但又想買部機可以長命用到3~4年

個10bit 5k mon係咪好值錢

如無估錯既話即係個lg ultrafine 5k去左個殼留返塊panel?

我都好想等review出,我d重度用途仲少過你,但又想買部機可以長命用到3~4年

如無意外係同一塊panel同backlight,之前Thunderbolt Display都同iMac share同一套料
LG ultrafine作為standalone display本身係值錢d,或者話多用途d,不過佢又得一個input,專俾MBP2016用多過做汎用display (雖然衣家iMac都用到因為TB3)
嗰度你可以計值一萬左右,如果本身都用得著Mac嗰part,尤其係塊獨顯同埋TB3既I/O option,兩皮野成個package係抵玩
三至四年壽命一定可以,就算2015 iMac 5K得Skylake都可以啦更何況Kaby Lake呢部
27寸iMac抵屌呀...淨睇最平果部
唔計值一皮既5K MON
$4000蚊有 7500 有8G RAM 有570
砌PC都未必用到
仲跟埋MacOS
砌PC都未必
仲跟埋MacOS
砌PC都未必
仲跟埋MacOS

同意,iMac 5K一係袋底spec淨要mon,或者攻頂打爆呢兩個位係最抵玩
有RAM槽好處係空左嗰兩條槽你可以隨時事後自己買兩條插,平貴(8定32GB)自己決定同埋唔需要衣家俾
唯一一樣要即時諗係fusion drive定SSD,呢度硬俾一千幾百佢賺換256 / 512 SSD算撚數,反彈正買iMac都多數響網買配同改少少野,無理由walkin買標配又i5又HDD
砌PC都未必
仲跟埋MacOS

同意,iMac 5K一係袋底spec淨要mon,或者攻頂打爆呢兩個位係最抵玩
有RAM槽好處係空左嗰兩條槽你可以隨時事後自己買兩條插,平貴(8定32GB)自己決定同埋唔需要衣家俾
唯一一樣要即時諗係fusion drive定SSD,呢度硬俾一千幾百佢賺換256 / 512 SSD算撚數,反彈正買iMac都多數響網買配同改少少野,無理由walkin買標配又i5又HDD

純粹家用上下網機都未必打,係咪買27吋最廢spec 最抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞