[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
其實imac 個框會唔會大左少少

所以買外接mon另一個好處係個mon可以買個窄邊少少,咩尺寸都得

今期imac大件夾抵食
因為全世界都吹 2018 有全新設計窄邊imac

情況同MacBook Pro 2015一樣
目的係清倉

改樣都係改窄條邊姐,唔覺得仲有咩可以違反物理下既新設計出爐

今代imac 將正常desktop 用既parts 都塞哂落去,無再用notebook 野,算係咁啦

所以買外接mon另一個好處係個mon可以買個窄邊少少,咩尺寸都得

今期imac大件夾抵食

目的係清倉

今代imac 將正常desktop 用既parts 都塞哂落去,無再用notebook 野,算係咁啦

今次iMac最正嘅係有tb3嘅同時仲keep番舊port
之前幾驚apple會on99 cut剩4個tb3

今期imac大件夾抵食

目的係清倉

今次iMac最正嘅係有tb3嘅同時仲keep番舊port
之前幾驚apple會on99 cut剩4個tb3

其實同MBP掉轉,desktop先有空間用晒TB3,因為想要ethernet / USB-A既人可以用dongle,或者Apple可以跟機送三幾隻(妄想),dongle響機背鳩fing fing其實唔會阻到人用部野,同MBP個case好大分別

咁setup個好處係明顯,上面已經提到衣家iMac做唔到出俾兩隻5K mon既signal就係因為個底板要預PCI lanes俾USB/SD卡/Ethernet嗰幾個插。如果全撚部port都係TB3的話,會俾到最大flexibility個用家去config點用盡堆I/O

當然Apple無選擇咁做,多半因為12月有部iMac Pro有4個TB3,on top of堆基本I/O
要嚟執下相 上下網咁樣
應該買邊款好
同我一樣,我應該買21 4K 換SSD
要嚟執下相 上下網咁樣
應該買邊款好

Same here 但會16go ram
要嚟執下相 上下網咁樣
應該買邊款好

Same here 但會16go ram

想問imac張560既性能,大概係n廠既邊張卡

我估應該同1050/1030個類差唔多

咁580呢?
我淨係想知部mbp 換左梯電未, 不停google 都唔見有人提. 正常轉左kabylake 用電量會少左, 但佢繼續話部機可用10個鐘(同2016一樣), 只可以再等多陣睇review, 如果一見到係換左新電, 就去馬一部15' 16gb 512, 想請問哩個config 係咪一定係獨顯黎?
同埋keyboard 又係唔知fix 哂啲bugs 未...又係要等review
張display 575 定570 好...
差1500.....
想問imac張560既性能,大概係n廠既邊張卡

我估應該同1050/1030個類差唔多

咁580呢?

我淨係想知部mbp 換左梯電未, 不停google 都唔見有人提. 正常轉左kabylake 用電量會少左, 但佢繼續話部機可用10個鐘(同2016一樣), 只可以再等多陣睇review, 如果一見到係換左新電, 就去馬一部15' 16gb 512, 想請問哩個config 係咪一定係獨顯黎?

2016 2017 watt-hour數值一樣
應該冇梯電
差1500.....

15" MBP 換左張560 之後好似抵買左
有無人用15" with TB 但將個解像度校落一格做 1440x900?
啲字清好多

2016 2017 watt-hour數值一樣
應該冇梯電

要等teardown先confirm到,不過理論上好似你講,就算Apple唔打鑼打鼓話用左梯電,都應該響wh個spec度反映到
如果未換梯電真係應該skip呢一水等下年,到時分分鐘Kaby Lake都退役
差1500.....

佢其實講緊iMac
不過MBP嗰面由三級獨顯減做兩級,變左頂配walkin已經買到,BTO只係改快少少粒i7個clock speed同加大SSD,我覺得衣家呢個21688 walkin標準頂配係抵玩
有無人用15" with TB 但將個解像度校落一格做 1440x900?
啲字清好多

個mon既真實native resolution無變,響setting改既係scaling resolution
你可以根據用途,你同部野距離,同埋你視力去隨便校scaled res,其實係一樣sharp
差1500.....

佢其實講緊iMac
不過MBP嗰面由三級獨顯減做兩級,變左頂配walkin已經買到,BTO只係改快少少粒i7個clock speed同加大SSD,我覺得衣家呢個21688 walkin標準頂配係抵玩

係呀
之前仲腦交戰緊買xps15 4k 定mbpr 15"
wannacry 之後對windows 無乜信心
而家upgrade 埋張display card 之後,似乎買mbpr 15" 好過
如果打爆部12" MB用黎得閒簡單執下相會唔會好ON9
Late 2015, 27吋 2TB Fusion Drive

CPU:i7 6700K

Ram:16Gb

GPU: R9 M395X

Apple Care 去到2019年1月

可以放到幾多
Late 2015, 27吋 2TB Fusion Drive

可以放到幾多

香港賣iMac係海鮮價,太少supply無市場中位數
不過你呢部款同AC都咁新,係個fusion drive弱過SSD,不過其他spec都打爆,應該唔會太差
你嗰16GB係2x8定係4x4?

可以放到幾多

不過你呢部款同AC都咁新,係個fusion drive弱過SSD,不過其他spec都打爆,應該唔會太差

2X8
我就係唔想放比收買佬

可以放到幾多

2X8
我就係唔想放比收買佬

如果你上星期放都仲好,不過因為有新款你就會被個新價壓
spec到去7700k,食Apple價貴RAM去16GB要20908,不過塊顯勁你幾倍,個mon同粒U就當一樣
你自己計吓個買家會打走幾多成折喇
有無人已經落左order
差1500.....

我買27. imac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞