[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
21 吋4K 點睇,up 做SSD only, 用途睇下片,上網,最多用LR 執下相

我想問佢可唔可以當mon 咁用,分俾ps4?

新既唔得

咁可以唔考慮
如果唔係萬鬆買隻4k mon 連mac os 都幾抵

咁部iMac 可以用架ma, 27 一樣唔得
其實imac 個框會唔會大左少少

所以一直都以為今年會upgrade下
點知都係一樣

點知都係一樣

傳出年改design, 但部desktop 神神地,好難等

點知都係一樣

傳出年改design, 但部desktop 神神地,好難等

年年都傳
之前都傳今年改design

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

如果價錢唔係問題,地方唔係問題,當然27"好

1. 本身個mon就值錢d
2. 可以自己upgrade ram,當留個機會比自己將來用
3. 570 vs 560 根本就完全唔同level,570 數據都好睇好多

http://creators.radeon.com/radeon-pro/

睇報導話27吋用全新Fusion Drive 24吋繼續用舊
唔知係咪真?如果真既話$2400個mon又大啲cpu又快啲 應該算最抵?

打算揀fusion drive既巴打,無講幾大TB,都應該等實測出左證實粒SSD有幾大先好出手,一揀錯番到黎beachball到完場真係含撚都無味

官網購買果頁咪有寫囉,1tb跟32gb ssd

屌原來擺左響嗰度
1TB fusion用32GB
2-3TB fusion用128GB
咁好易揀

我諗我一係買最平價的4K 21吋
一係買最平的5K 27吋加2TB

差$2400。點簡好?

如果價錢唔係問題,地方唔係問題,當然27"好

1. 本身個mon就值錢d
2. 可以自己upgrade ram,當留個機會比自己將來用
3. 570 vs 560 根本就完全唔同level,570 數據都好睇好多

http://creators.radeon.com/radeon-pro/

睇報導話27吋用全新Fusion Drive 24吋繼續用舊
唔知係咪真?如果真既話$2400個mon又大啲cpu又快啲 應該算最抵?

打算揀fusion drive既巴打,無講幾大TB,都應該等實測出左證實粒SSD有幾大先好出手,一揀錯番到黎beachball到完場真係含撚都無味

官網購買果頁咪有寫囉,1tb跟32gb ssd

屌原來擺左響嗰度
1TB fusion用32GB
2-3TB fusion用128GB
咁好易揀

我諗我一係買最平價的4K 21吋
一係買最平的5K 27吋加2TB

一齊買4k

所以買外接mon另一個好處係個mon可以買個窄邊少少,咩尺寸都得
21 吋4K 點睇,up 做SSD only, 用途睇下片,上網,最多用LR 執下相

新既唔得

咁可以唔考慮

原來唔可以當mon 用 仲諗仲connect ps4 pro 係房玩 但ps 呢家好似有remote 功能係mac 玩

新既唔得

咁可以唔考慮

咁部iMac 可以用架ma, 27 一樣唔得

我間房無位放兩隻mon 呀

所以買外接mon另一個好處係個mon可以買個窄邊少少,咩尺寸都得

今期imac大件夾抵食
因為全世界都吹 2018 有全新設計窄邊imac

到時部部+$5000

今期imac大件夾抵食

到時部部+$5000

新design 多數加價

今期imac大件夾抵食

到時部部+$5000

新design可能就係imac pro

今期imac大件夾抵食

到時部部+$5000

見到iMac Pro出太空灰
我有懷疑過Apple出年會出四色iMac/垃圾桶

今期imac大件夾抵食

到時部部+$5000

見到iMac Pro出太空灰
我有懷疑過Apple出年會出四色iMac/垃圾桶

唔好傻,iPad就算12.9"都係細細盒,多三倍SKU數目對logistics影響唔太大
iMac如果濟貨濟足幾隻色係好難搞
當年Steve Jobs回朝幫初代iMac同iBook整到彩虹咁色嗰一代之後都settle一款色
本身已經打算出手買27" iMac,行去Store望一望先記得有樣on9野: iMac個mon係glossy唔係matte
有無人有經驗幫咁撚大個mon貼膜,我用開external mon matte面左十幾廿年完全接受唔到一個有DCI-P3 HDR既mon會glossy咁on9
本身已經打算出手買27" iMac,行去Store望一望先記得有樣on9野: iMac個mon係glossy唔係matte
有無人有經驗幫咁撚大個mon貼膜,我用開external mon matte面左十幾廿年完全接受唔到一個有DCI-P3 HDR既mon會glossy咁on9

留個名先
砂紙

加錢買 lg 5k ultra fine
反正新個部imac 夠力可以插 2 個

check番spec,原來iMac就算打爆RX580都只support一隻外置5K,個內置應該一定要著,可能嗰度已經chur左一兩條PCI lanes,機背得兩個TB3 vs tbMBP15"有4個,姐係好on9地MBP竟然support既總pixel count係多過iMac......

btw LG部ultrafine 5K真係好雞肋,咁貴買個mon只可以俾Mac用不過又無Apple logo同design加持....
我自己用緊個Dell UP2716D,一樣27"不過只係2K,同iMac 27"拍埋會一樣大細不過pixel density得一半....
本身打算買隻Eizo CG248-4K俾隻加落個setup俾MBP15"用,不過衣家iMac有update搞到好難mix
依家仲有macbook pro 2015賣?

check番spec,原來iMac就算打爆RX580都只support一隻外置5K,個內置應該一定要著,可能嗰度已經chur左一兩條PCI lanes,機背得兩個TB3 vs tbMBP15"有4個,姐係好on9地MBP竟然support既總pixel count係多過iMac......

btw LG部ultrafine 5K真係好雞肋,咁貴買個mon只可以俾Mac用不過又無Apple logo同design加持....
我自己用緊個Dell UP2716D,一樣27"不過只係2K,同iMac 27"拍埋會一樣大細不過pixel density得一半....
本身打算買隻Eizo CG248-4K俾隻加落個setup俾MBP15"用,不過衣家iMac有update搞到好難mix

USB c 轉DP port 得唔得?

USB c 轉DP port 得唔得?

一定要TB3先夠bandwidth推5K
而且Apple同LG係有默契先可以一條cable做到,因為intel TB3個spec內既DisplayPort只係好似ver1.2,姐係如果用MBP/iMac既TB3出DP signal俾其他3rd party mon係只可以一條TB3 cable出到4k 60Hz
要嚟執下相 上下網咁樣
應該買邊款好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞