[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有冇人知macbook air過左保去genius bar check 換keyboard 要幾錢?
你地用咩抹個moon 我用緊佢送個張野 黑色包到成個信封咁個張 會唔會奶野

鹿皮

會奶野?
打算等年尾先買2017版嘅macbook pro
主要想拎嚟返學用加取代desktop做屋企主機
想問擺屋企插mon長期用好唔好?
同埋主要係文書做功課加photoshop執相另外會玩fm
mbp係咪應付到以上用途?

巴打,同你諗法差不多。
有冇大神講下,紅字部分好唔好?

巴打,同你諗法差不多。

我用緊16 mbp 屋企插緊2 隻moon
mbp 插moon 嘅時候就合埋
每隔幾日就帶出去返學用
so far 冇咩大問題
但係事前你要買啲adapter
我一隻moon 用type-c to dp 線 (淘寶 $140)
一隻用type-c to hdmi adapter 再駁hdmi 線($50)
同埋要注意嘅係 有時拎出街攞返屋企 插返曬啲線之後
啲moon 唔一定認到
可能要開返你部mbp 個moon reboot 先得
同埋駁左moon 之後部機至少熱多15 度
我都係長期咁樣用 用得幾開心
好過用Desktop Windows
屌唔屌部翻新16mbpr 13inch好
抵屌不過8gb ram
猶豫緊呢部機用住先等出17mbpr定長用好
屌唔屌部翻新16mbpr 13inch好
抵屌不過8gb ram
猶豫緊呢部機用住先等出17mbpr定長用好

我個人會等6月12" macbook出睇下第三代butterfly keyboard有冇改善
如果Apple仲係要死攬butterly keyboard一係轉會一係買返2015版

每隔幾日就帶出去返學用
我一隻moon 用type-c to dp 線 (淘寶 $140)
一隻用type-c to hdmi adapter 再駁hdmi 線($50)
啲moon 唔一定認到

謝解答。
咁你既mbp2016覺唔覺得大噪音? 定係差不多冇聲?

每隔幾日就帶出去返學用
啲moon 唔一定認到

謝解答。
咁你既mbp2016覺唔覺得大噪音? 定係差不多冇聲?

我自己有個app set fans speed
如果cpu full load 嘅話都有啲噪音
[quote][quote]

想問埋,當desktop 用時(mbp合埋時),你係用apple原裝既mouse&KB ?
因為我用緊其他無線mouse&KB 通常要插多個藍牙手指去主機到。

仲有,speaker 你係經mbp出 定係mon出?
因為我而家個mon冇speaker。
[quote][quote]

想問埋,當desktop 用時(mbp合埋時),你係用apple原裝既mouse&KB ?
因為我用緊其他無線mouse&KB 通常要插多個藍牙手指去主機到。

仲有,speaker 你係經mbp出 定係mon出?
因為我而家個mon冇speaker。

我用緊普通插線keyboard 同埋一隻logitech無線mouse 插佢本身個reciever

我自己用緊usb sound amp, 未試過用佢個speaker 出聲
moon 如果係行hdmi 同dp, settings 個到可以揀output 出moon

我用緊普通插線keyboard 同埋一隻logitech無線mouse 插佢本身個reciever

我自己用緊usb sound amp, 未試過用佢個speaker 出聲
moon 如果係行hdmi 同dp, settings 個到可以揀output 出moon

Mbp2016唔係得 兩個Thunderbolt 3 ,點解你可以插到咁多USB type A 。唔明

Mbp2016唔係得 兩個Thunderbolt 3 ,點解你可以插到咁多USB type A 。唔明

1 開10 拖板
有無人部MacBook pro連iPhone會係咁reconnect 接觸不良咁 但明明原廠lightning線
一句講晒touch bar or not?
有無人部MacBook pro連iPhone會係咁reconnect 接觸不良咁 但明明原廠lightning線

電壓不足定唔啱之類
屌佢老母 想充個電都唔得
出發買機
出發買機

買咩機?

touch 啦

買新機就一定touch, 有翻新/二手一定2015 retina 15
出發買機

買咩機?

16年13吋最平嗰部買返學用
低能一問
想問吓有無師兄知道mac有無邊款app可以好似7zip咁
唔洗解壓個file都可以開到ipa入面嘅嘢嚟睇?

Thanks
想問 MBP係咪一定會出2017版?
MBP2016版 好多負評,又買唔落手咁。

(但我個用途只係bt落外置hd、黎煲美劇
同文書上網睇片)
想問 MBP係咪一定會出2017版?
MBP2016版 好多負評,又買唔落手咁。

(但我個用途只係bt落外置hd、黎煲美劇
同文書上網睇片)

又驚出現第一頁講既問題,到時真係
部2012 15 retina Mon 突然出左條線
有冇巴打試過?
似張graphics 卡死(known defect)
但係apple 只係保到2016-Dec

巴打,同你諗法差不多。

每隔幾日就帶出去返學用
啲moon 唔一定認到

我試緊一部裝左vm 行埋window 既late 2015 mba 可以頂幾耐先overheat,淨係睇utube 都用緊120%cpu
加左塊19散熱風扇係底,睇下捱唔捱到一日一夜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞