[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你地用咩做time machine?
External hdd? NAS?
如果想買NAS,推薦邊款?mac 同windows 共用

我有幾部唔同用途既Mac,其實好睇佢地性質去決定:
hea用13"MacBook Pro: Time Capsule
出job用既15"MBP: 直插USB3 1TB 2.5"
經常有大file出入既執相Mac Pro: 直插USB3 8TB 3.5"
只負責儲email同做data management既 Mini: 慢到嘔既舊FireWire 800 RAID

我無Windows machine響mix,有的話都應該唔會想用一個NAS share晒俾兩面用黎remote backup,太多complication到你出事要recover會有多餘煩惱
同埋如果data係mission critical係應該用比Time Machine更solid既archive strategy,clone system,dated archive + off site copy,輪換等等
21.5攻頂定27吋好?

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

如果價錢唔係問題,地方唔係問題,當然27"好

1. 本身個mon就值錢d
2. 可以自己upgrade ram,當留個機會比自己將來用
3. 570 vs 560 根本就完全唔同level,570 數據都好睇好多

http://creators.radeon.com/radeon-pro/

睇報導話27吋用全新Fusion Drive 24吋繼續用舊
唔知係咪真?如果真既話$2400個mon又大啲cpu又快啲 應該算最抵?

打算揀fusion drive既巴打,無講幾大TB,都應該等實測出左證實粒SSD有幾大先好出手,一揀錯番到黎beachball到完場真係含撚都無味

官網購買果頁咪有寫囉,1tb跟32gb ssd
驟眼睇新MBP non touch bra粒cpu應該唔差
2.3ghz base clock dual core turbo 3.6
有touch bra 3.1 ghz base clock dual core turbo 3.5

只係15w u
點解覺得正?

15wh真係重點唔好忽視
no touch bar MBP13"係正統MBA13"後繼,係輕薄行先,續航其次,performance行最尾既款
當佢係一部加左retina mon同Thunderbolt 3既MBA係正路

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

2. 可以自己upgrade ram,當留個機會比自己將來用
3. 570 vs 560 根本就完全唔同level,570 數據都好睇好多

http://creators.radeon.com/radeon-pro/

睇報導話27吋用全新Fusion Drive 24吋繼續用舊
唔知係咪真?如果真既話$2400個mon又大啲cpu又快啲 應該算最抵?

打算揀fusion drive既巴打,無講幾大TB,都應該等實測出左證實粒SSD有幾大先好出手,一揀錯番到黎beachball到完場真係含撚都無味

始終覺得hdd點都係比唔上ssd... 除左容量方面

2016 mbp個ssd 講緊已經係過1000 mb/s 讀寫,hdd真係曉飛都做唔到呢種數字... 會唔會帶來bottleneck問題

同埋ssd係一塊晶片,無存在感。相反,hdd始終會多一舊野係度轉+發熱+震動,可避則避...
Apple 英文官網已經update左iMac 2017既ram upgrade guide

https://support.apple.com/en-gb/HT201191#27inch2017

根據佢比既資料... 以下呢款唔知岩唔岩

<NB>Corsair Vengeance DDR4 2400MHz 16GB Kit (2x8GB) SODIMM CMSX16GX4M2A2400C16 HK$ 1075

<NB>Corsair Vengeance DDR4 2400MHz 32GB Kit (2x16GB) SODIMM CMSX32GX4M2A2400C16 HK$ 2050

<NB>G.SKILL DDR4 2400MHz 8GB SODIMM Ripjaws Series F4-2400C16S-8GRS HK$ 480

<NB>Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) SODIMM KCP424SS8/8 HK$ 455
Apple 英文官網已經update左iMac 2017既ram upgrade guide

https://support.apple.com/en-gb/HT201191#27inch2017

根據佢比既資料... 以下呢款唔知岩唔岩

<NB>Corsair Vengeance DDR4 2400MHz 16GB Kit (2x8GB) SODIMM CMSX16GX4M2A2400C16 HK$ 1075

<NB>Corsair Vengeance DDR4 2400MHz 32GB Kit (2x16GB) SODIMM CMSX32GX4M2A2400C16 HK$ 2050

<NB>G.SKILL DDR4 2400MHz 8GB SODIMM Ripjaws Series F4-2400C16S-8GRS HK$ 480

<NB>Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) SODIMM KCP424SS8/8 HK$ 455

我仲1516 緊自己加ram 定比錢佢
macbook air依家仲值得買?
如果平時只係畫下畫係咪呢部最fit
唔好意思問咗好多次,仲1516緊買唔買新機

$12,988
Originally released October 2016
Touch Bar with integrated Touch ID sensor
13.3-inch (diagonal) LED-backlit display; 2560-by-1600 native resolution at 227 pixels per inch
8GB of 2133MHz LPDDR3 onboard memory
512GB PCIe-based onboard SSD
720p FaceTime HD Camera
Intel Iris Graphics 550

$12,988
Originally released October 2016
Touch Bar with integrated Touch ID sensor
13.3-inch (diagonal) LED-backlit display; 2560-by-1600 native resolution at 227 pixels per inch
8GB of 2133MHz LPDDR3 onboard memory

你用咩野畫畫,WACOM intuos?
畫野對部機要求唔高,反而塊板更重要,同埋個mon應該有大食大13"會太細

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

屌原來擺左響嗰度
1TB fusion用32GB
2-3TB fusion用128GB
咁好易揀

$12,988

畫野對部機要求唔高,反而塊板更重要,同埋個mon應該有大食大13"會太細

多謝巴打reply
係啊intuos,不過已經係幾年前的model
用開的software話最低2GB ram, 推薦8GB

13會太細 但又想攞埋返公司用,怕15重
所以係隔離po睇緊有咩moon適合
雖然咁買仲貴過imac,但係拎mbp出街好似好爽皮

如果對部機要求唔高就翻新機都好夠
唔該晒

$12,988

多謝巴打reply
係啊intuos,不過已經係幾年前的model
用開的software話最低2GB ram, 推薦8GB

13會太細 但又想攞埋返公司用,怕15重
所以係隔離po睇緊有咩moon適合
雖然咁買仲貴過imac,但係拎mbp出街好似好爽皮

如果對部機要求唔高就翻新機都好夠
唔該晒

咁樣我會建議你唔好買2016/2017
搵部打爆左16GB RAM既13"或15"舊款,最好2015不過如果你二手搵到任何retina款都ok
慳左既錢可以投資落一個好mon,如果夠位擺,27" 2K既wide gamut 10bit,如Dell UP2716D呢d,睇多d顏色同大res響畫野有直接幫助

不過2016/2017款有個賣點關你事,佢個內置mon有DCI-P3 500 nits,係好過舊MBP mon唔少
但係既然你主打係插mon+tablet,拎出街只係多個用途,咁只要係retina mon已經夠打
macbook air依家仲值得買?

窮到只俾到7千買
多2千都俾唔出,就買mba啦

Air用緊第5代Intel Broadwell cpu
足足慢其他機兩代
唔值得買

價錢差好遠

差$2400。點簡好?

屌原來擺左響嗰度
1TB fusion用32GB
2-3TB fusion用128GB
咁好易揀

27吋右邊up 去3TB 轉trackpad
Ram 就用一排先up
2015 mbpr 15" AMD R9 同冇獨顯效能差幾遠?
想問imac張560既性能,大概係n廠既邊張卡
想問imac張560既性能,大概係n廠既邊張卡

我估應該同1050/1030個類差唔多
21 吋4K 點睇,up 做SSD only, 用途睇下片,上網,最多用LR 執下相
21 吋4K 點睇,up 做SSD only, 用途睇下片,上網,最多用LR 執下相

我想問佢可唔可以當mon 咁用,分俾ps4?

新既唔得

新既唔得

咁可以唔考慮
如果唔係萬鬆買隻4k mon 連mac os 都幾抵
巴打們有咩external HDD 介紹
budget 2k 樓下 最好3tb

主要其實放戲/劇/documents only

睇緊依隻唔知好唔好

其實imac 個框會唔會大左少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞