[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有部壞左 moon & Logic board 既 MacBook Pro Retina Late 2013 21.5"
Apple 報價 $7000 整,有無巴打肯接收佢 ???

Imac定Macbook?
Tg:tarmac1
好多新機都指望緊以下兩個time slots

1. 6月wwdc
2. 9月/ 10月 發佈會

而家都就6月,我就繼續等埋佢

Btw intel 就出新cpu & amd 就出vega,希望apple 唔好再用二手科技

我諗都抆水d

Apple:一手科技唔夠成熟

6月WWDC幾乎肯定有10.5" OLED iPad Pro同Siri speakers
MBP同iPhone應該會最少對上model一年後先出新版
至於其他已經無週期捉既Mac係好難講,暫時肯定有新Mac Pro design不過應該2018
而iMac如果只係spec bump可能WWDC會見
如果有iMac Pro要新外殻design就可能年尾
12"MB如果就咁放TB3同Kabylake就隨時都出得,只係Apple拖/唔想同MBP爭食
MBA同Mini摺味濃,應該壽味

我覺得佢呢幾年開得太多戰線,唔似以前apple product 咁集中,集中返都好, iPad mini已經 行先一步

其實Apple一直都係百貨應百客。。。
只係 iPhone 一開始只出一部,令人有錯覺。。。

Apple係越做越大,尤其係開始有iOS ecosystem要包括埋大眾consumers先開始集中唔到Mac條product line,下面呢幾幅圖已經只計Mac唔計iDevice:

都係多左mini 姐
macOS Sierra 10.12.5剛剛已經推出

今次更新 有可能是針對近期WannaCry勒索軟件

建議大家盡快更新

- Fixes an issue where audio may stutter when played through USB headphones
- Enhances compatibility of the Mac App Store with future software updates
- Adds support for media-free installation of Windows 10 Creators Update using Boot Camp

有部壞左 moon & Logic board 既 MacBook Pro Retina Late 2013 21.5"

當時加左 16GB RAM & 512GB SSD

mbp 幾時出咗部21吋?

建議大家盡快更新

Windows既bug Apple fix
好多新機都指望緊以下兩個time slots

1. 6月wwdc
2. 9月/ 10月 發佈會

而家都就6月,我就繼續等埋佢

Btw intel 就出新cpu & amd 就出vega,希望apple 唔好再用二手科技

我諗都抆水d

Apple:一手科技唔夠成熟

6月WWDC幾乎肯定有10.5" OLED iPad Pro同Siri speakers
MBP同iPhone應該會最少對上model一年後先出新版
至於其他已經無週期捉既Mac係好難講,暫時肯定有新Mac Pro design不過應該2018
而iMac如果只係spec bump可能WWDC會見
如果有iMac Pro要新外殻design就可能年尾
12"MB如果就咁放TB3同Kabylake就隨時都出得,只係Apple拖/唔想同MBP爭食
MBA同Mini摺味濃,應該壽味

我覺得佢呢幾年開得太多戰線,唔似以前apple product 咁集中,集中返都好, iPad mini已經 行先一步

其實Apple一直都係百貨應百客。。。
只係 iPhone 一開始只出一部,令人有錯覺。。。

Apple係越做越大,尤其係開始有iOS ecosystem要包括埋大眾consumers先開始集中唔到Mac條product line,下面呢幾幅圖已經只計Mac唔計iDevice:

以前定位真係好清晰,而家iMac 都3條Line

笑死

建議大家盡快更新

10.12.5 聽講會fix 埋你個腦
快撚d 更新

Sor 13"

https://www.apple.com/hk-zh/shop/product/FF839ZP/A/%E7%BF%BB%E6%96%B0%E5%93%81-133-%E5%90%8B-macbook-pro-27ghz-%E9%9B%99%E6%A0%B8%E5%BF%83-intel-i5-%E9%85%8D%E5%82%99-retina-%E9%A1%AF%E7%A4%BA%E5%99%A8

不如買部Refurb 好過
終於出左imac 5k 個mon 真係靚到無野講

我都上個禮拜到咗部imac 5k

依排order 咁搏?
又出新macbook pro
說好的imac 呢

建議大家盡快更新

Windows既bug Apple fix

已up,其實up 咗都唔知
係用用吓叫你reboot
終於出左imac 5k 個mon 真係靚到無野講

我都上個禮拜到咗部imac 5k

依排order 咁搏?

九月先出新iMac
如果下代無得自己加ram就揼春了
所以都係買呢代算 反正用唔盡部機
https://www.macrumors.com/2017/05/16/new-macbooks-coming-at-wwdc/
WWDC有細upgrade MB, MBA 同MBP?

MBP細改都應該改變唔到佢D負皮
https://www.macrumors.com/2017/05/16/new-macbooks-coming-at-wwdc/

咁快又update

咁快又update

有MBA

咁快又update

有MBA

2016版MBP根本未撚ready就趕出響聖誕節檔期cap鬼佬水
2017版只需要細改已經會好好多,雖然唔夠port對某d人係死症不過Apple會話WFC

咁快又update

有MBA

2016版MBP根本未撚ready就趕出響聖誕節檔期cap鬼佬水
2017版只需要細改已經會好好多,雖然唔夠port對某d人係死症不過Apple會話WFC

寧願個mon 雞d 我都要齊port

咁快又update

有MBA

所以d人(包括我)舊年會決定買2015 refurb都唔買2016
Apple係都要搞到個客有一萬個理由唔俾錢佢駛

咁快又update

有MBA

所以d人(包括我)舊年會決定買2015 refurb都唔買2016

本來都諗過買2016 mbp,貴都艋,但係又多問題,又唔齊port,真係買唔落

咁快又update

有MBA

本來都諗過買2016 mbp,貴都,但係又多問題,又唔齊port,真係買唔落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞