[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
今個月有新imac機會大唔大

唔大

尋日出左新rumors 講緊最快都8月

希望wwdc 有one more thing
想問下mac機fullscreen時個鼠禁指到最上就會顯示工具列個條bar,但咁樣睇chrome轉分頁時好唔方便,好似下圖咁

點樣令佢唔會鼠禁指到最上就會出現?

唔大

咁你地會推薦2015mbp 2016mbp 定touch bar?
有冇人mbpr2015充唔到iphone電
巴打你地好,唔知可唔可以係到問下:
小弟部macbook pro retina2016 琴日爆左mon,拎去維修貴到仆街,所以我打算自己買mon返嚟整,有冇巴打自己整過,容唔容易失敗?
決定上網訂2015 macbook pro算,唔買2016了
岩岩屌左部翻新機
想問下mac機fullscreen時個鼠禁指到最上就會顯示工具列個條bar,但咁樣睇chrome轉分頁時好唔方便,好似下圖咁

唔出現你點用上面欄野

唔出現你點用上面欄野

command+shift+F

唔大

咁你地會推薦2015mbp 2016mbp 定touch bar?

兩樣都no
有冇人mbpr2015充唔到iphone電

決定上網訂2015 macbook pro算,唔買2016了

點解咁簡

點解咁簡

一黎2016 QC唔太掂
二黎2015USB 接口方面岩我用d
三黎平d
想入下入左水既機放到幾錢
2014 mbpr 13" 512gb

點解咁簡

三黎平d

買翻新最抵屌 反正又有一年保養

點解咁簡

三黎平d

得罪講句,衣家建議人買2016版真係靠害,上個post仲要有人話有錢就2016 15" + LG 5K,兩件野都大伏黎

點解咁簡

三黎平d

得罪講句,衣家建議人買2016版真係靠害,上個post仲要有人話有錢就2016 15" + LG 5K,兩件野都大伏黎

其實spec係咪15好過16

點解咁簡

三黎平d

其實spec係咪15好過16

唔係,隔左成年幾先出新版如果2016 spec低過2015 Apple去含撚啦
問題係掉轉,Apple特登design到部野唔係用最top parts閹走有用野
CPU spec轉變唔大,只係上Skylake,頂配因為clock唔夠2015高,居然geekbench行single core跑輸俾2015
RAM行快左Hz不過仲係LPDDR3最多16GB,對多VM用家同其他multimedia creator係好大限制
GPU可以話勁過2015好多,不過同出面其他laptop比都仲係垃垃地圾,就算頂配RX460個TFlop都係中低級
Thunderbolt 3響理論上係好勁,呢一點係好過2015既TB2,一條線可以行到既bandwidth同埋support既standard都好多(DP USB HDMI etc)
TB3本身係好好賣點不過Apple on撚9斬柒晒其他port,變左唔理你有咩野配件都焗用轉插,仲要無埋MagSafe,優點未到缺點先來
個keyboard用12"MB個butterfly設計直程係倒退,壞掣出聲唔出字N個問題,KB咁撚basic咁重要既野點可以咁兒戲
trackpad整大左不過palm rejection無大改善,有d人慣左擺手臂既位衣家變左成日要吊起去避,好撚煩
機身薄左輕左不過總電量都少左,績航力無加強或者更差,尤其係響13"wTB
無爭議既改善應該得個DCI-P3 mon光左同多色左,同埋機身散熱好左
小弟聽日交收部二手mbp
有咩要check
我淨係諗到wifi Bluetooth
型號係macbook pro 2015 early 13" 512gb
有咩要check
型號係macbook pro 2015 early 13" 512gb

Usb socket
Charger
Mon black spot
Sound bar
Keyboard
有咩要check

https://support.apple.com/zh-tw/HT202731
Incase最近出左新case俾MacBook Pro with Touch Bar用 入左黑色 好靚 響香港Apple Store買

買左幾錢
其實MacBook pro 2015 粒電好唔好(最低配備)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞