[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

用得mac 就預左

Gay cook 又真係抵屌, Kaby lake 都就後變舊貨, 但成堆Mac 都未換...

以前就貴得黎領先同行
依家又貴又舊

想當年intel 特登幫apple 做訂製u

而家都無左呢支歌仔唱

除左cpu,仲有gpu 都嚴重lag 過市場... 唔知想點

同阿狗起新球場一樣,只要入前四就夠,季票就全英最貴
Apple起新campus掉左唔知幾多億,當然要cap番多少
如果用到最新最靚component就唔可以推高margin
仲有,照顧我地呢班咩野都挑剔既pro用家太煩,最好sell俾d IT白痴不要問只要信

最緊要多顏色選擇
用遲兩三代u
賣貴五六千都冇所謂

次次見到幾隻色就火都黎,consumer line都算,竟然燒埋去MBP
2016版15"唔整no-touchbar版,有fanboy仲夠膽話會太多SKU handle唔到 咁全線整多隻黑色又handle到? double左喎大佬

所以咪搞到又要趕住聖誕節前出貨
啲電量測試設計做唔切
成件final product又貴又廢囉

無記錯,Bloomberg舊年個爆料稿提過BP2016原先有prototype整埋金色,姐係Apple係預撚左會出三隻色

拜託MS或者其他廠快d出多d勁野打柒Apple罷,拋得再遠d之後其他software廠同業界都會永久同Apple講byebye咁我地就煩少樣野
岩岩入手MacBook pro2015 15"
有咩要注意

重到仆街

唔好話2015,衣家2016 15"都重到唔會帶出街啦
2015 15"無咩要注意,因為佢係最後一部just works既mac

btw 2016 15"全世界AOS缺貨同shipping date多過一個星期,衣家出面吹緊WWDC一定有MBP spec bump

所以我最唔鍾意全世界啲廠都係得15寸先有top spec
15寸拎都唔想拎出街

agger
下部想試下xps
仆佢個街13” 行core m 又無獨顯

13普通版係core i
2in1版先係core m
不過兩部都係冇獨顯

隔離win 機post 又話13 係core m ge
岩岩入手MacBook pro2015 15"
有咩要注意

重到仆街

2015 15"無咩要注意,因為佢係最後一部just works既mac

btw 2016 15"全世界AOS缺貨同shipping date多過一個星期,衣家出面吹緊WWDC一定有MBP spec bump

15寸拎都唔想拎出街

agger
下部想試下xps

不過兩部都係冇獨顯

會唔會都係我
我答過類似問題
但記得果陣時係問2 in 1版

普通版係用core I
利申用緊

重到仆街

15寸拎都唔想拎出街

agger
下部想試下xps

不過兩部都係冇獨顯

會唔會都係我
我答過類似問題
但記得果陣時係問2 in 1版

普通版係用core I
利申用緊

可能係
thanks
突然間傳wwdc 出新硬體

最大機會係new wireless keyboard

3 個不同形號的iPad

5 個不同形號的 macbook

https://9to5mac.com/2017/05/31/new-macbook-ipad-magic-keyboard-wwdc/

即係macbook air以外, 全系列換 kaby lake

點解要咁對air

https://9to5mac.com/2017/05/31/new-macbook-ipad-magic-keyboard-wwdc/

即係macbook air以外, 全系列換 kaby lake

點解要咁對air

Air已成過去

舊年買左新macbook pro個啲好慘

願者上釣

我驚我下星期到嗰部都係舊款

kaby lake skylake 差距其實好細
一般人根本分唔到
如果講CPU,kaby lake 會更慘
因為coffee lake一定fine-tune 搞到性能大提昇
引人update
未必人人有耐性等cannon lake

MacBook Pro 2017 要睇的係: 電池容量(係咪成功用樓梯級電池),RAM 最大容量 and 係咪用DDR4
總有個垃圾keyboard有無改善

Kaby Lake + 梯電兩樣夾埋應該會明顯加強續航力,2016版買家慘在明明拖左年幾都唔update,衣家幾個月咁短時間又up而新款應該仲有其他hardware fix
二手市場有可能會定位2015版仲高過2016,因為2015係以前個rMBP form既最終最強型態,以後都唔會有,反而2016即刻已經有2017既全面加強版
情況有d似舊Mac Pro同Mac Mini 2012咁
想買mbp
主要執相用
13吋128gb i5 加到16gb ram
係咪最好選擇?
想買mbp
主要執相用
係咪最好選擇?

買2015年夠用
想買mbp
主要執相用
係咪最好選擇?

買2015年夠用

128會唔會太少
俾多少少買256啦
希望出imac 係屋企已經冇用電腦成年
想買mbp
主要執相用
係咪最好選擇?

買2015年夠用

128會唔會太少
俾多少少買256啦

等WWDC出2017 update,
衣家13"都用緊底配256,頂配原生512,有可能會減一減或者底配俾到
不過13"仲係dual core,相比15"既i7 quad core,PS/LR會有少少performance hit

就算你只考慮2015都可以等吓,Apple可能會摺款,順手set定一個SKU統一原生256

我都desktop 都成日over heat, 死gay cook, 知唔知好撚多人等緊換機呀

我都desktop 都成日over heat, 死gay cook, 知唔知好撚多人等緊換機呀

基曲: iPad Pro未就係desktop replacement囉,拿,出10.5"喇仲唔快d送錢俾我地袋,on9仔

我都無用成年,不過唔見有話出iMac

基曲: iPad Pro未就係desktop replacement囉,拿,出10.5"喇仲唔快d送錢俾我地袋,on9仔

我部iPad Pro 9.7用得好開心
不過對於Apple日日都sell iPad Pro係PC replacement就覺得好嘔心
我用Apple嘢唔算耐
都唔係咩重度用家
不過呢兩年真係睇住Apple愈黎愈唔知做乜
相反Microsoft就愈戰愈勇
我平均三年會買一部新電腦
唔排除下一部會買Surface Pro/Book/Laptop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞