[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我用Apple嘢唔算耐
都唔係咩重度用家
不過呢兩年真係睇住Apple愈黎愈唔知做乜
相反Microsoft就愈戰愈勇
我平均三年會買一部新電腦
唔排除下一部會買Surface Pro/Book/Laptop

真係唔知做乜 反正都無底線無新奇嫁啦,求其hea 下換下parts 出貨咪算

又要懶神秘咁一拖再拖
有錢fd, 等唔到iMac
MacBook Pro 2016 15"+ lg ultra fine
效果其實唔差

但窮鬼唔會咁買...成本太離地

洗唔洗3皮野
MacBook Pro 2016 15"+ lg ultra fine
效果其實唔差

洗唔洗3皮野

只知加左460
唔記得有無改ssd and cpu
最少都3皮
單係lg 5k 都9千9百

希望出imac 係屋企已經冇用電腦成年

我都desktop 都成日over heat, 死gay cook, 知唔知好撚多人等緊換機呀

基曲: iPad Pro未就係desktop replacement囉,拿,出10.5"喇仲唔快d送錢俾我地袋,on9仔

我部iPad Pro 9.7用得好開心
不過對於Apple日日都sell iPad Pro係PC replacement就覺得好嘔心

我用左Apple野成廿年,iPod都六七部,iPhone iPad更唔好講
不過iPad Pro真係買唔落手,響已經有iPhone行iOS,MacBook Pro行Mac OS前題下,iPad作為中間位係唔上唔落兩面都做得唔好,以佢既機能我覺得頂配12.9"應該最多收人6千
近排因為iPad 5出得咁平反而入左部諗住俾屋企人鳩用,不過我自己裝晒野之後試玩就放唔低,兩三千有呢個效能先係正路,Pro無論9.7或12.9除左Pencil相關function之外根本只係好marginal既improvement;一日iPad個OS無Finder / file system,都唔好同我講代替到一部laptop

其實MacBook Pro Touchbar有同類定位問題,收人貴一貴,不過同上一代實質效能改善有疑問,而又因為公司方向懶獨特左閹右閹唔理用家需要
效果其實唔差

洗唔洗3皮野

只知加左460
唔記得有無改ssd and cpu
最少都3皮
單係lg 5k 都9千9百

三皮買套咁既垃圾組合真係喊三聲
堅有米唔該用三皮去買隻Eizo CG3145,之後拎四皮砌部爆廠PC
等緊佢出新imac買返部, 部mpb用左4,5年而家極虧 ...
如果WWDC 今次6月唔出新imac..都唔知照買好定等到10月博佢會出好
等緊佢出新imac買返部, 部mpb用左4,5年而家極虧 ...
如果WWDC 今次6月唔出新imac..都唔知照買好定等到10月博佢會出好

Wwdc 無就肯定10月有啦

我由年頭一月等到三月,結果食左炸糊,到而家都六月,唔爭在等埋

我由年頭一月等到三月,結果食左炸糊,到而家都六月,唔爭在等埋

都要部desktop 頂到, 但真係試過iPhone 同Mac 一齊出? 互搶購買力wo

都要部desktop 頂到, 但真係試過iPhone 同Mac 一齊出? 互搶購買力wo

其實冇咩關係
Mac同iPhone個market差好遠
不過我估Mac會十月出
因為啲staff做唔切

其實冇咩關係
Mac同iPhone個market差好遠
不過我估Mac會十月出
因為啲staff做唔切

唔會失驚無神多左人買imac 掛
同埋買imac /mbp 通常都用online store 買啦,可以改config

部imac 2011 i7 upgrade完ram加ssd仲好快wo
會唔會有平價嘅Type-c 外置mon俾新果部MacBook pro用??

Google過,大部分都好貴
會唔會有平價嘅Type-c 外置mon俾新果部MacBook pro用??

usb-c轉hdmi唔得咩?

咪就係得apple store果兩隻
買個mon 再買個adapter 都唔一定貴過apple store 個兩隻lg

淘寶有隻typec to dp 線 百幾蚊 4k 都出到
希望今年部imac 27"有以下標配:

i7 7700
16GB Ram
256GB SSD
RX 570

雖然對比砌機市場真係有d唔入流... 但用得mac就預左比錢買落後
想問下mbp16果部 現在買會唔會好傻,等新一部?
打算主要都係睇片 上下網夠用?
帶出街重唔重?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞