[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
2016 mbp 成上萬三一部標配13" 真係太貴,唔太信touch bar 成本咁高, 無bar 版直頭雞肋

呢間閪公司自從Steve Jobs死左之後好明顯班高層係為股價而戰,季度利潤持續高企,耐唔耐班友就cash out持股袋成億
2016MBP完全可以俾option人全線唔用touchbar,尤其係15"
佢衣家13"如果我一定唔要touchbar就焗揀底配之後BTO,打爆i7 16GB同1TB之後要兩萬,粒chip仲要係15wh版,仲係用廢內顯,最垃圾係閹走兩個TB3 port得兩個
Steve Jobs當年講明唔會設計Mac lineup令到中低階產品刻意「被太監」,衣家班子弟當無聽過

13" BTO top i7 都係dual core架巴打

直撚程,屌佢老味
俾多幾千升CPU去i7都仲同我dual core,人地其他廠差唔多form factor做到quad core Kaby Lake i7 仲要可以打爆DDR4 32GB,個13-14" moon仲要分分鐘有4k,都唔撚好講個touch
Adobe已經同MS有晒默契,因為Surface條line反正要Win10既app optimize俾touch mon,所以Adobe CC好快會全線有touch
effiency aware既cross platform app如Lightroom響MBP既performance因為呢幾個spec位可以話係落後Win嗰面五年

如果唔係MacOS同ProRes(FCPX )Apple可以去含撚,當Pro用家死既
出iPhone俾港女IG同阿嬸whatsapp算罷啦唔好拖鳩我個workflow

不過不得不承認
FCPX 剪ProRes 真係好快
同埋FCPX proxy editing個workflow都好用過Premiere好多
至於萬人吊嘅magnetic timeline 其實我覺得好好用
2016 mbp 成上萬三一部標配13" 真係太貴,唔太信touch bar 成本咁高, 無bar 版直頭雞肋

呢間閪公司自從Steve Jobs死左之後好明顯班高層係為股價而戰,季度利潤持續高企,耐唔耐班友就cash out持股袋成億
2016MBP完全可以俾option人全線唔用touchbar,尤其係15"
佢衣家13"如果我一定唔要touchbar就焗揀底配之後BTO,打爆i7 16GB同1TB之後要兩萬,粒chip仲要係15wh版,仲係用廢內顯,最垃圾係閹走兩個TB3 port得兩個
Steve Jobs當年講明唔會設計Mac lineup令到中低階產品刻意「被太監」,衣家班子弟當無聽過

直撚程,屌佢老味
俾多幾千升CPU去i7都仲同我dual core,人地其他廠差唔多form factor做到quad core Kaby Lake i7 仲要可以打爆DDR4 32GB,個13-14" moon仲要分分鐘有4k,都唔撚好講個touch
Adobe已經同MS有晒默契,因為Surface條line反正要Win10既app optimize俾touch mon,所以Adobe CC好快會全線有touch
effiency aware既cross platform app如Lightroom響MBP既performance因為呢幾個spec位可以話係落後Win嗰面五年

如果唔係MacOS同ProRes(FCPX )Apple可以去含撚,當Pro用家死既
出iPhone俾港女IG同阿嬸whatsapp算罷啦唔好拖鳩我個workflow

不過不得不承認
同埋FCPX proxy editing個workflow都好用過Premiere好多
至於萬人吊嘅magnetic timeline 其實我覺得好好用

佢個timeline又真係幾難用嘅

直撚程,屌佢老味

不過不得不承認

ProRes係Apple唔覺意地整左個industry delivery standard出黎,同FCPX本身無掛勾,只係因為同一間廠出咁解而當然Apple會全條線optimize俾呢個workflow (ProRes > FCPX > MacOS > Mac Pro/MBP)
呢個就係Apple既lifeline,佢地present 2016MBP時都好on9地show左張圖模擬間剪片房setup,有部RED響枱,MBP插兩個RAID array兩個5K moon

magnetic timeline本身唔係問題,不過佢取代既野其實有更強功能,佢只係「好用左」
例如我做hifi音樂要剪MV或者multi-cam既live performance,要幾個唔同cam soruce既clips sync去audio sub-frame (少過)50/60fps,以前響FCP7可以輕易做到,衣家響FCPX好似用plug-in都唔得
咁有見地個位巴打快啲將你啲論點send封email畀gay cook屌柒佢啦 apple用家要有你依種人先有影響力
Boot camp 用用吓唔夠位,有冇得就咁Resize Partition?

直撚程,屌佢老味

不過不得不承認

ProRes係Apple唔覺意地整左個industry delivery standard出黎,同FCPX本身無掛勾,只係因為同一間廠出咁解而當然Apple會全條線optimize俾呢個workflow (ProRes > FCPX > MacOS > Mac Pro/MBP)
呢個就係Apple既lifeline,佢地present 2016MBP時都好on9地show左張圖模擬間剪片房setup,有部RED響枱,MBP插兩個RAID array兩個5K moon

magnetic timeline本身唔係問題,不過佢取代既野其實有更強功能,佢只係「好用左」
例如我做hifi音樂要剪MV或者multi-cam既live performance,要幾個唔同cam soruce既clips sync去audio sub-frame (少過)50/60fps,以前響FCP7可以輕易做到,衣家響FCPX好似用plug-in都唔得

所以我地老死都唔轉FCPX,屌佢d plugin都唔夠FCP7好用

我地就真係兩mon兩Raid但用MacPro

直撚程,屌佢老味

不過不得不承認

所以我地老死都唔轉FCPX,屌佢d plugin都唔夠FCP7好用

我地就真係兩mon兩Raid但用MacPro

我幾年前做一間recording studio,佢地for剪in-house MV同live直程仲用緊部Mac Pro 3,1 8-core,有fibre卡插XServe RAID,十幾年前買時係好撚顛,online storage成3TB (7+7個drive不過仲係IDE,SATA都未係 )
我地都係堅決唔撚上FCPX,部野行10.6.8同FCP7係永世唔需要reboot,永遠唔memory leak,齊plug-in係咩野都做到,仲要有Color同Compressor,master俾blu-ray同(歐洲)電視台既delivery都handle到
不過近年開始要4K/4:4:4真係唔上唔得,佢地已經要outsource video呢環佢其他人

啱啱google左陣,原來FCPX 2013年左右開始support番audio subframe nudging,不過用左都幾年,當時由7去X真係一炮過斬走N個必要function好撚無謂
老老實實如果我響大公司做決策,呢一分鐘一定唔會依靠Apple呢d隨時準備好起個客尾注既撚樣supplier牽住走,幾十至幾百人既workflow點可以咁撚兒戲
近來都係舊機要加USB3卡先迫上10.9,10.6.8真係長開乜事都無
咁有見地個位巴打快啲將你啲論點send封email畀gay cook屌柒佢啦 apple用家要有你依種人先有影響力

少年;

Apple咁大間公司年年俾幾多響market research,點會唔知pro用家屌佢地老母屌到反皮左幾年,不過佢地懶理照出垃圾輕薄黃豆cap大學生/充大頭/暴發戶水姐

前排Apple高層搵5件tech記者坐roundtable認衰仔只係啱啱發現原來班pro用家真係識吠,未寫幾張空頭支票安撫吓囉

如果Steve Jobs仲響度都仲有少少可能帶間野番「正軌」,正所謂蛇無頭而不行,Apple有咁多億cash響銀行咁多大材都係托,呢間野將會係tech界毒瘤,呢個年代既Nokia

少年;

Apple咁大間公司年年俾幾多響market research,點會唔知pro用家屌佢地老母屌到反皮左幾年,不過佢地懶理照出垃圾輕薄黃豆cap大學生/充大頭/暴發戶水姐

前排Apple高層搵5件tech記者坐roundtable認衰仔只係啱啱發現原來班pro用家真係識吠,未寫幾張空頭支票安撫吓囉

如果Steve Jobs仲響度都仲有少少可能帶間野番「正軌」,正所謂蛇無頭而不行,Apple有咁多億cash響銀行咁多大材都係托,呢間野將會係tech界毒瘤,呢個年代既Nokia

咁搞法我換機仲換唔換Mac 好
Mac mini 大家又點睇
有個好on9嘅問題想請教大家
我一直用開command+shift+eject 嚟lock 部mac
換咗2016 MBP TB之後 無咗eject制
呢個shortcut 唔work

請問除左finder->sleep同埋close lid 之外有冇shortcut 可以sleep/lock

無眼睇

無眼睇

唉 冇ram 換就冇買了
我一直用開command+shift+eject 嚟lock 部mac

請問除左finder->sleep同埋close lid 之外有冇shortcut 可以sleep/lock

Touch bar 自己set粒sleep制

Touch bar 自己set粒sleep制

thanks巴打 我頭先google都搵到
但都係覺得用shortcut好啲,放喺TB硬係形住會唔小心hi到

無眼睇

今年有mac mini update既機會大唔大呢?
我都係一般用途, 上網,睇戲 同埋LR執下相咁,
諗住加個dell U2516P adore RGB100% monitor,
imac同macbook pro的話有點肉赤
我柒左自膠

我係想買macbook pro15"有touch id果款

手殘打錯字

啱啱今朝DHL送到
終於頂唔順部late 2012 15" rMBP

依家用慣咗部macbook 15" 真係唔錯
條touchbar 都用慣咗
反而返屋企用返imac 無咗條bar 有啲唔慣

無眼睇

諗住加個dell U2516P adore RGB100% monitor,

有update 又點, 乜都改唔到......
如果你會買mbp, 不如打爆部mbp 再夾dell mon 用
Mac mini d 料同部mbp 重疊晒, keep 2部好無謂
有部15" macbook pro 512GB
學生價買入嘅
本身諗住會成日拎番學for剪片先會買laptop (本身屋企得一部desktop,唔係我嘅)
不過暫時so far帶番學校做嘢嘅都次數唔多
諗諗下其實買Imac 21.5"仲好
mon大啲(剪片mon愈大真係愈好,好彩當初冇買13")
內置嘅spec好似好啲
價錢又差唔多

PS:有個同學同我用同一model,佢用黎剪4k片,未至於lag到跳舞,但畫面都甩甩地
有部15" macbook pro 512GB
學生價買入嘅
本身諗住會成日拎番學for剪片先會買laptop (本身屋企得一部desktop,唔係我嘅)
不過暫時so far帶番學校做嘢嘅都次數唔多
諗諗下其實買Imac 21.5"仲好
mon大啲(剪片mon愈大真係愈好,好彩當初冇買13")
內置嘅spec好似好啲
價錢又差唔多

PS:有個同學同我用同一model,佢用黎剪4k片,未至於lag到跳舞,但畫面都甩甩地

剪1080p 以上用proxy 是常識吧

無眼睇

有update 又點, 乜都改唔到......
如果你會買mbp, 不如打爆部mbp 再夾dell mon 用
Mac mini d 料同部mbp 重疊晒, keep 2部好無謂

我有部12 MacBook for 出街工作用,係部7年desktop 開始唔掂,plan 換機
所以我都話依家啲macbook 唔值買
mac mini 都係講真
所以我都keep 番部mac mini 2012 i7 2.3
可以換ram 雙ssd
依家唔會再有
再者
apple 已經唔會再有得換ram 換ssd 了講真
背後apple logo 又唔發光
所以我都話依家啲macbook 唔值買
mac mini 都係講真
所以我都keep 番部mac mini 2012 i7 2.3
可以換ram 雙ssd
依家唔會再有
再者
apple 已經唔會再有得換ram 換ssd 了講真
背後apple logo 又唔發光

你個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞