[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
之前買左128gb 2015 mbp 13" 剪片執相錄音128gb完全唔夠用 有冇巴打知換512gb ssd大概要幾錢 窮學生冇錢換機

買張SD CARD放相放片
如果要分期係咪一定要買新機
翻新機係咪無得分期
因為學生哥一炮過俾唔起
如果要分期係咪一定要買新機
翻新機係咪無得分期
因為學生哥一炮過俾唔起

打上Card centre
https://www.apple.com/hk-zh/shop/product/FJLQ2ZP/A/翻新品-15.4-吋-macbook-pro-2.2ghz-四核心-intel-i7-配備-retina-顯示器

想請教下呢部有部伏 唔該咁多位巴絲解答

買完有啲後悔

好撚重
https://www.apple.com/hk-zh/shop/product/FJLQ2ZP/A/翻新品-15.4-吋-macbook-pro-2.2ghz-四核心-intel-i7-配備-retina-顯示器

買完有啲後悔

好撚重

你都係 exactly呢部 重我無問題呀,但抵用嗎?巴打買全新定翻新
想買部11air 做紀念

買完有啲後悔

好撚重

你都係 exactly呢部 重我無問題呀,但抵用嗎?巴打買全新定翻新

我都想買呢部
不過兩個問題:
機重4.5lb
粒cpu成三年前

買完有啲後悔

好撚重

全新

買嗰陣冇翻新

2016嘅15"又太貴

又得usbc port

之後買咗一排就發覺真係好重 早知買2016算

抵用就一定唔抵啦 上面巴打講咗重點

但文書上網又冇乜大問題

我會推2016 13" 冇touchbar嗰個 然後打爆option
2016 15.4" 翻新機 萬六蚊 我覺得呢部仲抵屌
有冇人知back to school優惠大約幾時開始
諗緊等唔等埋佢開始先買
但其實都係多個耳機 又好似冇乜必要
有冇人知back to school優惠大約幾時開始
諗緊等唔等埋佢開始先買
但其實都係多個耳機 又好似冇乜必要

應該6月尾就開始
行過幾間d折頭
騷靈0.94
百老匯0.95
豐澤0.95
中原0.95
張毛記0.93
但係百老匯可以渣打回贈多650

有冇巴打知道邊度可以再平啲
同埋13inch 係咪8gb ram 都夠 ?用途剪片

8GB唔係唔夠。。。

呢一刻用緊部macbook pro 13" retina mid2014,
淨係開咗chrome, Ai, Photoshop整野,都用咗6.17GB ram
另外部iMac 27" retina開itunes, safari都用緊6.95GB ram
買左MBPR 2016 w TB
用落仲慢過我個部2014高配
買左MBPR 2016 w TB
用落仲慢過我個部2014高配

geekbench分數參考
15" 2016 top model差過2015
base model同分
13" 2016>2015平均12%
心郁想收部non retina mbp返黎改ssd放係廳駁電視
用黎睇波睇youtube
Mid 2012 Version係咪最好? 有usb 3.0
行過幾間d折頭
騷靈0.94
百老匯0.95
豐澤0.95
中原0.95
張毛記0.93
但係百老匯可以渣打回贈多650

有冇巴打知道邊度可以再平啲
同埋13inch 係咪8gb ram 都夠 ?用途剪片

8GB唔係唔夠。。。

呢一刻用緊部macbook pro 13" retina mid2014,
淨係開咗chrome, Ai, Photoshop整野,都用咗6.17GB ram
另外部iMac 27" retina開itunes, safari都用緊6.95GB ram

睇剪咩片
業餘既普通片
用final cut pro
唔係用adobe premiere 來剪
8g 絕對夠

除非你渲染好複雜既轉場或效果
想買MBP 13' 用LR/PS 執相
駛唔駛上到i7
定2.9GHz i5夠用
駛唔駛上到i7

唔使
夠用
駛唔駛上到i7

唔使
夠用

唔該哂巴打

買完有啲後悔

好撚重

全新

買嗰陣冇翻新

2016嘅15"又太貴

又得usbc port

但文書上網又冇乜大問題

我會推2016 13" 冇touchbar嗰個 然後打爆option

有發光 抵啦
有冇巴打部mbpr 2016個caps lock制會有時冇反應
我有時用普通力撳落去會冇反應 要大力小小先得

買完有啲後悔

好撚重

全新

買嗰陣冇翻新

2016嘅15"又太貴

又得usbc port

但文書上網又冇乜大問題

有發光 抵啦

啱啊 望住都出哂水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞