[Mac撚] 用家/買機集中討論(5) 4月出新機?

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
macbook 12" 二手抵唔扺買
淨係上網同文書

另外有冇人放mba 2014 or later
留tg

買翻新仲好,一樣咁耐保同可加care

宜家apple care係咪只要係一年保養之內買就okay?
macbook 12" 二手抵唔扺買
淨係上網同文書

另外有冇人放mba 2014 or later
留tg

買翻新仲好,一樣咁耐保同可加care

宜家apple care係咪只要係一年保養之內買就okay?

12" MB好耐無更新,換Kaby Lake同埋個USB-C升做Thunderbolt 3事在必行係遲早問題,下個月WWDC好大可能會出新
AC仲係由你單據日期起一年內可以補買,不過我近幾年慣左買機一次過買埋因為Apple會自動啟動完全唔需要人手搞
幾時會renew mba呀,定已經收皮了

依家部new mb根本唔值呢個價

mba已經 re-new 左
佢個名叫MacBook Pro 2016 13" without touchbar

又輕過MBA
moon又靚過MBA
性能又好過MBA

講定位rmb更貼近mba

rmb me黎? 人民幣?

咁咩係 me黎

鬼佬嗰面其實都慣左叫12" retina MacBook做rMB
MBA兩個size都似乎被取代,分別係11"俾12"rMB,13"就俾13"MBP無bar版

佢個名叫MacBook Pro 2016 13" without touchbar

又輕過MBA
moon又靚過MBA
性能又好過MBA

咁咩係 me黎

鬼佬嗰面其實都慣左叫12" retina MacBook做rMB
MBA兩個size都似乎被取代,分別係11"俾12"rMB,13"就俾13"MBP無bar版

如果apple真係要進取
應該直接cut mba
用12MB同13 mbp 做低階機
成個product strucutre亂咗成兩年幾
自己機打死自己

又輕過MBA
moon又靚過MBA
性能又好過MBA

咁咩係 me黎

應該直接cut mba
自己機打死自己

有個pro字都變左低階機⋯

又輕過MBA
moon又靚過MBA
性能又好過MBA

咁咩係 me黎

應該直接cut mba
自己機打死自己

因為衣家班友太撚柒貪
12"MB同標配13"MBP都絕對可以mark低個入門價,不過佢地market research過發現就算衣家咁set都夠人買,咁以cap水角度有多d margin有咩理由唔食
問題就係佢地(又)唔理嗰班仲記得以前Mac有入門價錢既舊用家
標價貴都算,佢地仲要將個底配左閹右閹,變左一係買雞肋款,係加錢BTO
底配MBP無bar係i5,8GB,兩個TB3 port,佢地夠撚膽印個pro字響度仲收人過萬

又輕過MBA
moon又靚過MBA
性能又好過MBA

咁咩係 me黎

應該直接cut mba
自己機打死自己

因為衣家班友太撚柒貪
12"MB同標配13"MBP都絕對可以mark低個入門價,不過佢地market research過發現就算衣家咁set都夠人買,咁以cap水角度有多d margin有咩理由唔食
問題就係佢地(又)唔理嗰班仲記得以前Mac有入門價錢既舊用家
標價貴都算,佢地仲要將個底配左閹右閹,變左一係買雞肋款,係加錢BTO
底配MBP無bar係i5,8GB,兩個TB3 port,佢地夠撚膽印個pro字響度仲收人過萬

講多句,MBA雖然無retina仲用粒粒mon,不過唔care既人或者直程budget好有限既人都仲會買因為門檻同衣家d option比真係低,Apple就係見到咁情況所以未摺MBA條line,好有可能會好似MBP出左retina之後都仲keep一款13" unibody俾cheap人買,或者毫無要求既學校同公司客大手入

最近bloomberg個rumor直程預MBA有update,可以係升一升個SSD或者CPU(舊部件分分鐘source貴過新或者斷埋),類似iPhone SE個case
一路用開window想換mac
用開ps ai 之類
12k 應該買新13吋MacBook pro定翻新15吋舊既MacBook pro
如果13吋係咪應該買無touch bar
好難揀
用開ps ai 之類
12k 應該買新13吋MacBook pro定翻新15吋舊既MacBook pro
好難揀

如果係Ps Ai,最平既macbook pro都已經夠做
用開ps ai 之類
好難揀

其實都係
玩過touch bar好似無咩用
無touh效能有差d
同埋我驚成日要插usb先諗上一代
諗起要袋多舊野出街就好煩
用開ps ai 之類
好難揀

同你一樣
諗住等多陣睇下仲會唔會有新機先
用開ps ai 之類
好難揀

其實都係
無touh效能有差d

128GB SSD唔夠用,記住要加大個SSD
8GB ram都僅僅夠用,加返16GB ram
Mac個Apple care同保養既功能有咩分別
我印象iPhone好似唔同

iphone 會換過部比你,但mac 唔會
除非啲配件連住底板無得拆
用開ps ai 之類
好難揀

其實都係
無touh效能有差d

ssd 起碼1TB
我本來想spec 2tb 但真係太貴唔抵

最後都係spec 1TB 再去買隻*** T3 1TB
用開ps ai 之類
好難揀

其實都係
無touh效能有差d

ssd 起碼1TB

有無巴打分享下有無touch差別大唔大
想下星期就買 唔等了
用開ps ai 之類
好難揀

其實都係
無touh效能有差d

ssd 起碼1TB

想下星期就買 唔等了
同埋ram有無得遲下返apple加
定可以自己加
用開ps ai 之類
好難揀

其實都係
無touh效能有差d

ssd 起碼1TB

想下星期就買 唔等了

我覺得touch 幾好用
不過睇你買黎做咩

我用logic>lr>fcpx 多
touchbar + shortcut 配合用幾方便
MacBook Air個死人moon真係接近垃圾 又黃 又低resolution 仲廢過windows果d垃圾機

屌你老味 2017年 都仲咁多on9仔會買

其實又唔係講到咁差姐
用開ps ai 之類
好難揀

其實都係
無touh效能有差d

ssd 起碼1TB

想下星期就買 唔等了
定可以自己加

ram 焊死 自己同apple 都無得加

fn key 版可以換ssd
tb 版乜柒都係焊死
MacBook Air個死人moon真係接近垃圾 又黃 又低resolution 仲廢過windows果d垃圾機

唔覺得有幾差,有啲人嫌pro 貴
Macbook performance 差又得一個port

MBA 係幾好嘅選擇, 齊port, 有i5

有啲人做野, 個mon 睇到 正正常常就ok

唔覺得有幾差,有啲人嫌pro 貴
Macbook performance 差又得一個port

MBA 係幾好嘅選擇, 齊port, 有i5

有啲人做野, 個mon 睇到 正正常常就ok

其實粒粒mon係柒,不過有一個「好處」,就係因為pixel密度低過retina,所以理論上個背光可以用少d電去keep同一個視覺光度,對續航力有幫助
如果做既野唔需要好靚mon其實無咩野,尤其係有老花既中老坑,文書寫稿人,拎部野去開會drop notes既人
衣家12"rMB同13"MBP都開始左用濕鳩butterfly keyboard,MBP變左係最後一部輕薄而又仲用緊舊keyboard既Mac

其實都係
無touh效能有差d

ssd 起碼1TB

想下星期就買 唔等了
定可以自己加

ram 焊死 自己同apple 都無得加

fn key 版可以換ssd
tb 版乜柒都係焊死

Fn key姐係新個部無touch?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞