[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我諗緊做唔做partition, 留返兩三百GB儲存下其他野
咁樣嘅話買iPad Air都得啦
Safari變左用唔到,可以點搞
點買先有大貓卡個價?上網唔見有平
想請教下大家
我打算買部Mac Book ,唔打機,文書,上網睇下戲,最多BT下 ,用少少photoshop

有幾個問題:
-apple store 賣緊嘅MBA 係咪2020 版 而 MBP就係2019版?
-MBA 2019 粒U 係1.6 但2020 版反而係1.1
性能上係咪都係1.1 快啲?
-$1500換做 256 gb SSD storage 係咪都要硬食
因為128真係唔係好夠咁
-2019 MBP翻新機買唔買得過?想知佢個外殻係咪比個全新你?
-少少離題,早幾年MBP係咪出過14吋mon 版本? 因為我都都覺得14吋最fit⋯不過而家無得揀

最後如果評性價比,你地會會推介邊部?
MBA , 1.1ghz i5 4core
MBP 全新/翻新1.4ghz i5 core

急用買MBA2020
唔急就等MBP2020
Thx
有無話MBP 2020幾時出?

岩岩發現我有機用到apple store 大學優惠,係咪有得照加錢配去到正常配置?
好似話下個月出14吋
用咩祙macbook 個mon好
成年都唔清潔一次
temple
跟機塊布
我諗緊買唔買新mba好 我部17年mbp壞左 13-inch touch bar版 i5 512gb天才吧報價$6400幾
各位巴打覺得係整定係換mba?如果換既話預算都係9k左右⋯
等新mbp 先再決定
有跟布咩?
黑色個塊
有冇人用緊Airport Time Capsule?
想問如果拆開換ssd的話 backup速度會唔會快d?
有冇軟件可以睇到 cpu 或者其他硬件溫度?
google "Macs Fan Control "
都幾急用macbook下 所以應該等唔切新mbp
而且預算都應該唔夠買新mbp
所以都係考慮整返部舊機或者換mba 2020
急用就換啦,新air 賣返出去都值錢
依家係咪無咗?
mbp 16''唔見有
係說明書個盒入面?
如果冇可以去士多問藍精靈拎條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞