[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
唔想買MBA又想要PRO 咪買部2窿用 純文書睇戲用
冇追開post?
2017版集齊近年MacBook所有最伏嘅嘢
i5 都做到dual sata
有咩例子 冇追開真係
好奇想問music producer, 好似logic pro x 哩類軟件需要嘅效能係咪好大?
淨係個keyboard易壞已經夠哂經典
Mon又會壞排線

你快啲cut單慢慢諗清楚先
Keyboard 最易死(2代蝴蝶入塵lv. Max)
mon排線易斷但無得免費整(同佢一樣咁短易斷嘅2016有得免費整)
散熱唔好就MacBook 嘅通病
睇漏咗VRAM
咁佢做咩唔用i9做base model
怕好似2019 mbp15咁throttling?

請教
打字果陣想轉打中文點知突然轉唔到
入去input source發現冇左中文揀
之前一直都打到中文係突然間就冇左
原本應該係張圖Cherokee和Croatian中間
有冇人知道咩事同埋可以點搞?
試下reboot
唔得就 reset to default setting
再唔得就去apple store 啦
等緊macbook pro 14吋 改曬d缺點又加到32gb ram 同 升級吓顯示卡 就即買
求救
熄機開機command r 入唔到utility
想factory rrset 部機重有咩計
mac mini 用緊無線keyboard
Command+option+R
試吓
都唔得
Thx
最後上網搵到篇文教喺terminal 入兩條指令搞翻掂左
我曾經都試過
唔知禁錯定唔識禁
我個次想個macos降返之前版本
但入極都入唔到
想知你用緊邊個版本OS?
睇刑catalina好似好多鑊氣咁搞刑我都唔知換唔換imac好
iMac 2019剛出時係10.14
仲有電池又有問題
SSD 又有問題
尋晚答完佢之後
佢就冇再留言
唔知佢cut咗單未
MBA為咗慳幾蚊散熱銅片/導熱管
同源用舊模組
攪到i5個turbo boost廢咗
蘋果為咗profit margin可以去到幾盡?
去到最盡
所以買Apple嘢真心唔洗太過從Apple角度諗佢點賺錢
因為真係賺好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞