[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
主要睇中佢呢個價位有4K 60hz
其他單頭都係得30hz
插咗個100W牛去Air
插住用電腦上吓網70%去100% 大概30分鐘
平均每分鐘升1%
結局我都係唔識換算佢support幾大電壓
部機49.9 Wh/4397mAh
assume你當時實際用電量低
49.9Wh * 30% / (0.5h) = 29.94W
即係大概max 30W多d 跟PD standard應該係15V 2A(30W) / 12V 3A (36W)
咁睇落即係cap咗喺30W
衣家買新機返黎係唔係應該降返落mojave
聽你地講catalina好似重有好多bug

上網research見到鬼佬forum話除咗mbp16"/新air/macpro 其他機都可以用flash drive硬降
我會唔升
但唔會哂時間降返
睇左d benchmark 完來2020 mini i7 已經吊打垃圾桶highest spec .
咁真係無謂買了
2020 mini = 2018 mini
我部2012 Mac mini 裝左Catalina 之後勁慢。如果我換SSD, 同加裝到8GB ram, 唔知會唔會改善好多呢?

Configure 如圖:

我都諗過上16GB, 但考慮過D部機已經7,8年咁舊,唔想投資太多落去,用到下就算。

其實我之前有部2010 MBP, 換咗SSD 同8GB ram, OS 係Sierra 都夠用。我只係唔知 Catalina 會唔會對ram 嘅要求高好多。
係呢,點解你話唔算值呢?換ssd 同8gb ram 好似係$1000左右
因為D部機都只係用嚟上下網,做下簡單excel之類,所以我先想搞搞佢,好過而家掉又唔係,用又用唔到
而家好似飛唔到youtube廣告
touch bar version Macbook Pro
屈機 touch bar
會唔會出帶touch bar既 magic keyboard?

點樣加速個cursor?
defaults write -g KeyRepeat -int 0

都唔係好work...
想問深水埗有冇店鋪賣二手mac?
新高登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞