[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
佢menu bar check温度同風扇速度係咪都係嗰個turbo boost switch嘢嚟
16" mbp 行catalina, 佢自己都claim 用到冇問題, 所以我冇特登跑分試
番去開個geekbench 5試真d 先

我平時係開住parallel desktop行2個vm - win10同high serria, 再開住個lightroom + 10個tab 既safari
用落把風扇唔算好嘈, 唔似有turbo boost
搬去application 好過搬去desktop 啦, 可以係launchpad 開出黎
希望今晚順便出埋14”MBP
俾你燈完應該唔會出

麵咪媽話今晚一定唔會出
個APPLETV+唔知做咩送一年免費
我查咗明明要19年11月2日後買APPLE裝置先有

但我全部野都係呢個日期期買 唔知點解會送
佢又有個條件要係買裝置3個月內訂閲
咁我果3個月會係邊日開始計
佢燈股市咋喎
燈唔燈到tech呀
會唔會燈鳩到AAPL停牌
話說我喺kickstarter買咗Hyper嘅100W叉電器
早兩日送咗嚟
琴日開部Air嗰時拎嚟叉佢
由90%去到100%幾分鐘就叉完
究竟MacBook Air support 幾多W叉
真係見到
你可以入system report check
熄左turbo boost 只係限制左部機chur 盡嗰陣冇得再爆上去啫,唔影響日常普通用
但係佢個問題係會唔會lag... 呢樣野係相對既
理論上,如果有某個task,你用base frequency range去run係唔足以追上real time (例如播一條4K HDR 10bit片之類),而turbo左之後係可以追到,呢個情況就可以形容為「因為熄turbo而搞到lag」
永遠叫se? 以為叫iphone9
今晚出pro?
蘋狗marketing食屎都唔係第一次
當時iPad 3rd gen新出嗰時叫「The New iPad」避左唔叫三代
之後外間認為係因為佢地知道三出左之後好快就會出四代所以避左
但係去到第四代又自己叫番做iPad 4th gen,好撚古惑
我真係唔明點解當年要出第3代iPad
A5X推Retina非常吃力
半年後出第四代瞬間變孤兒仔
同舊年15吋Pro一樣
搞掂
本來諗住夠推retina
點知過熱 咪要整個patch
所以其實當年唔係特登
再加上啲人笑9佢the new ipad
咪patch hardware順便轉埋名
同xs xr改錯名同樣道理
巴打買邊部
屌 有冇人更新唔到
我部air一禁update直接重新開機 更新唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞