[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我頭先上網睇source都睇到呢條News
試完再上嚟講
Thx 巴打
你部imac 27 係咩年份
理論上2013年起搭載4代intel cpu已經可以硬解h265(1080p)

2015年imac好似係支援埋4k h265硬解
睇4k應該係唔會lag 先啱

不過都要睇你部imac詳細spec
部分amd/nvdia既gpu都做到h265硬解
860 evo會唔會有?
諗住up部1tb 2019 fusion drive到860 evo 1tb加970放後面
Update 返
似乎依家youtube cut晒所有H.264嘅4K codec
全部變晒用VP9
啫係請各位Mac用家食屎
我部pc有840EVO 1TB

係windows用adia64 有check到 所以應該係有溫度sensor
840evo有的話 咁update型號既860evo應該都有
但imac認唔認到真係唔知
啱啱試埋
Apple 係無幫2015 MBP update driver
變相係play唔到HEVC 4k, 同時ban 鳩你sidecar
今次蘋狗同google一樣咁抵屌
mac個safari唔支持vp9 但mac版chrome係用vp9
做咗少少資料 5代intel部分model支持vp9硬解
https://zhuanlan.zhihu.com/p/79815588
你睇下你部機有冇份
如果有份 係macOS chrome 理論上係可以睇到4k
條address bar係Safari黎?
我10.15.2,Safari13.0.4,係咁快的:
全部同你一樣
你快我咁多
你應該都係就咁撳實㗎啦

唔止Safari,Chrome, Terminal, iTerm都係咁
係喺Android Emulator入面先正常少少

之前都有試過就咁喺System Preferences > Keyboard
入面set個Repeat Rate
但完全唔覺有咩分別

乜都Google唔到🤦‍♂️
有無可能係accessibility嗰度有開左某d傷殘setting而override左呢個keyrepeat?

你可以開一個test user account去睇吓係咪一樣咁
我隱約記得iMac要加嗰條線係因為如果你無sensor reading的話,而又同時SATA bay有drive俾OS用,SMC會以為sensor failure而嗰風扇會full throttle
唔知道淨靠SSD內既獨立sensor對SMC係唔係同等既reading
見到有樣嘢叫Slow Key 著咗
熄返佢即刻快返
唔該晒
其實我都係鳩估,竟然中左
不過嗰度既setting唔會無端端自己開左
除非你之前蝶式KB出過key repeat問題,嗰一排有人提出可以開呢樣野去令到KB唔會自己重覆出字
新買冇耐 可能Hi錯咗
睇到樓上巴打幫部12年mac mini換件,心血來潮

我都用緊late 14 iMac 5k
本身i7, 512SSD, 自己加到32gb ram
平時都係上網聽歌執相打吓email
想問吓巴打們係咪冇咩好加?
應該問 你仲有咩不滿想加
好似換個keyboard你會有感升級多啲
其實都冇乜
最可惜係用唔到sidecar
本身都用唔盡
係睇到2012 mac mini個回覆先醒起
我部2012 Mac mini 已upgrade 完,轉SSD 同加到8gb ram. 有重生既感覺!
Btw, 我既upgrade $1000唔洗,好值
話時話如果apple整個外置keyboard係有埋touch bar就正
有冇人mbp試過未過保養換電?洗唔洗再加錢?

有時岩岩充完,程3新開機突然變到0
舊電應該好似logitech craft咁一星期叉一次⋯⋯
利申craft用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞