[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想買部macbook air 睇佢個網睇到好緊張
舖頭一時話有,準備衝出去嗰陣又變返無貨
喊出嚟
千二蚊教訓
順便問問巴打係Dell先係咁定係其他廠都係咁
有做大手enterprise既廠都有相似用sales報價既習慣,不過應該淨係Dell先有開放呢樣野去website呢個途徑俾公眾用而唔需要business account

下之買mon之前記住入去出面月球post俾佢地屌醒之後先好出手
以我所知得Dell係響香港R sales報係最抵,其他LG Samsung ASUS等等都係淘撚或者森林
唔係急於振興本土經濟, 出去行多幾間望下問清楚好
上次經過旺電xx專賣店, 部notebook 好似本身有折, 但個sales 都叫人去大鋪望埋先, 因為用岩信用卡仲抵

dell 出晒名一定要搵sales r 折

lenovo 早排問x1 carbon/yoga, cwb專門店話去佢度落單會有discount (自訂config 都得), 唔知其他product 或者平價機有冇, 最好打去問聲先
我隻叫Vinpok Split,買左好耐吓,15"得1080p算粒粒mon,顏色sRGB級姐係麻麻,光度亦唔太夠,個外殼+stand設計垃撚圾,嗰個打橫夾起掛響laptop邊既功能都係垃圾;
不過呢,我當時買個目的只係想用佢做一隻應急/臨時/出外mon,響呢方面尤其係衣家被困係突然間非常有用,真係救到命
最緊要嗰幾樣野佢做足晒: 直插type-C出畫面同埋供電,一插就出無野任何野要搞,輕
我上個月要急搞website debug,打直佢做野真係幫好撚多,如果就咁用13" MBP就算有埋SideCar都食得屎
佢唔係必需插火牛,MBP個port一定出夠電俾佢
我無咩機會唔插火牛情況下用,所以唔太清楚佢有幾chur電,不過你可以想像佢一定好chur,尤其係開足100%光度的話
btw如果你插第二d input,如type-C既Switch佢出唔夠電,或者直程用mini HDMI咁當然都無電到,你都可以用USB火牛(10W夠)或者尿袋去獨立俾電隻mon

呢種產品呢一兩年出左好多好多款,因為根本唔係咩high tech野,你想買可以求其買,根本全部都同一個模整出黎咁
除非你搵再勁d嗰種,有埋內置電池甚至OLED
呢鋪真係虛心受教
岩岩多手敗家買左部mbpr 16要斬手
慣咗買Apple嘢冇得平
business account 真係好屈機, 舊公司個陣買2x部x1carbon, 同config 平出面2千

hp business account 唔知平幾多, 不過有bto, 早幾年某d機仲有得揀1366*768 mon
btw, 公司文書機13" 1366*768 mon (行100% scaling), 小問題過fud mon, -唔使煩scaling, 又唔怕駁外置mon 唔清
學到野 我都想買隻27 4K
可以order for pickup㗎嘛
不過而家應該起碼五月頭先有貨
前兩日落左部mba改spec最快都要23 Apr先送,最遲要2 May
早你少少買, 最快20, 最遲27
今日晏就落左部改spec既mbpr 16反而快過部mba到
可能今代mba太抵屌多人買
有時睇到order for pickup 有現貨買
但比錢又唔夠人快

難得執好枱上黎揮下手
Ipod

15年說停產後Keynote果日即刻落街買左部

買左返黎咁耐都未打爆過160GB
兩隻Apple Watch
出街就S0 SS (上個月為左條米蘭錶帶同S0個大膠盒而買)
係屋企就S1 AL
只係睇時間所以樣>功能
個keyboard差一次電可以用幾耐?
一個星期都無。。。
嗰個 knob有冇咁食電
我都睇中咗呢隻mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞