[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
好正呀
我都用緊
不過拎出街會斷手
最食電應該係個燈…
個knob都唔會點食電
本身有部mbar 2018攞出街,部mbpr 16"真心多手敗家,應該放係屋企用多
我16” 都係擺公司用
另外部air 拎出街
air 出咗2020 版好想換,個keyboard 好正
換啦~
勁難買
aos 訂又要等到五月
雖然知依加仲買mbp13好傻仔,但係2019翻新機低配8799係咪好抵屌?
都係等16 update 先買
8GB RAM
128GB SSD
2 port
唔好做傻事
就嚟update
等多兩個月都等唔到?
等下啦 我都等緊
發現bootcamp一個問題 唔知係咪old news
2016年打後mac機 一打開bootcamp就會彈出“找不到安裝光碟程式“
導致冇辦法直接用iso檔案安裝windows
需要製作USB安裝磁碟先

但第二part 製作USB手指仲on9
Boot Camp無法用新版windows10製作 usb安裝手指
原因係mac會係製作手指過程創建一個4G臨時空間黎放windows資料
但最新windows10 iso既install.wim大小超過4G
bootcamp會不斷提示複製windows檔案失敗

解決方法係下載windows10 1507版iso
呢個版本install.wim只有3.7G 先可以俾bootcamp製作usb手指
安裝之後再慢慢用windows update更新到最新版

cook係咪有心撚鳩user 唔想你裝windows
唔關bootcamp 事 我desktop 都一樣
我上個月先用完Boot Camp試裝windows,冇事
直接俾佢load個iso就搞掂
10.14? 定10.15?
10.15
太多bug ,等10.15.6
好好揸手
傳說可能今晚有iPhone SE發佈,唔知新MacBook pro 13” or 14”有冇機呢
butterfly keyboard
嗚呀,今朝起身第一時間買macbook air 落舖攞,終於訂到
歡迎加入用家行列
記得買埋AppleCare
歡迎入坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞