[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
都唔係,iMac始終堆port位向後好唔就手
2017嗰代又開始閹左3.5mm port個input機能(入mic/line in)
內置有3.5" bay不過大家都知難開
而呢隻dock有DP1.4,呢個spec好難搵
type-A 3.2又係獨特
個NVMe M.2 slot當bonus
當年12吋MacBook 480p
https://forums.macrumors.com/threads/some-users-experiencing-system-crashes-on-macos-10-15-4-especially-during-large-file-transfers.2229749/
Some Users Experiencing System Crashes on macOS 10.15.4, Especially During Large File Transfers
Catalina再奶撚,10.15.4轉大file會hang機
29GB iMac to external SSD 試過無咩野
講真 加咁多野都預左佢電要分開插 死雞出啲野永遠咁on9

想問下依部大概可以放到咩價位?
mac mini (late 2014)
其實無理由唔做埋PD,除非佢講到明一明係desktop配件唔係laptop
佢已經獨立外置火牛,拎200V/110V街電AC去到千幾二千watt都得,點會唔可以spare 100W出黎搞多個PDU
d人話其實10.15.0已經開始有呢個問題
我自己仲用緊10.15.2,而幾個月黎由0至1至2都已經試過N次轉幾百GB既file都好似無hang過
睇黎個情況好似舊年T2個問題咁,睇你好唔好彩先會中招
仆街16吋升咗最新

爬完文想問下我普通文書處理,呢隻抵唔抵?
未用過macbook好苦惱,唔知咁依家出咗新嘅Retina咁2019呢款會嗰會慢得好快,好似啲iPhone不斷出新機咁樣
舊款 不了
有冇真實用家?去睇demo i3機開個word都要等5-6秒,平時用係唔係都係甘lag
問問大家idle果陣部機大概用幾多ram到?
尋日撚咗macbook air 個keyboard,好正呀
好想換咗部2019 macbook air 佢
超級敗家
i5開word個icon都彈5-6下啦
開Affinity Photo彈咗23下

Btw 2017 i5 iMac 5K開word都係彈4-5下
但 Affinity photo但8-9下
i7都彈4-5吓
macbook pro會唔會好d
我見台機(8700k)跳唔到一下就開左
慢到咁?
請賜教
我想買部27"俾男朋友
佢平時電腦會插多個電視mon睇股市/波
打機係玩fifa個類型的
咁我應該要買邊個型號
見佢有3種揀
唔想買完俾佢鬧買錯
1. 一定要upgrade做SSD, 最好512或以上
2. 有budget既話cpu最好upgrade做i9 for future-proof
想問係咪即係要買HK$16,299
<3.7GHz 6 核心第 9 代 Intel Core i5 處理器
Turbo Boost 技術加速運行至 4.6GHz
8GB 2666MHz DDR4 記憶體,可配置多達 64GB
2TB 混合硬碟¹
Radeon Pro 580X 配備 8GB GDDR5 記憶體
兩個 Thunderbolt 3 連接埠
Retina 5K 5120 x 2880 P3 顯示器 >

呢部??
因為香港係唔可以無條件退貨,我建議你唔好自把自為買,有少少野錯/唔啱嘴型都會搞都部野篤眼篤鼻
要customise做SSD
如果budget唔高就咁樣:

Customize your 27‑inch iMac with Retina 5K display.
3.0GHz 6-core 8th-generation Intel Core i5 processor, Turbo Boost up to 4.1GHz
8GB 2666MHz DDR4 memory
Radeon Pro 570X with 4GB of GDDR5 memory
256GB SSD storage

HK$14,649

已經係最底配+SSD, 最平係咁
如果有budget剩就跟以下次序upgrade:

打機為主: GPU -> CPU -> 買ram自己加到16GB -> 512GB SSD
文書為主: 512GB SSD -> 買ram自己加到16GB/32GB -> CPU

但係最重要既係買之前一定要問左你男朋友先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞