[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
corsair有隻號稱mac專用ram
2666mhz c18 (唔係c19) 兼容性: 2017 iMac + 2018 Mac Mini

https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Memory/Mac-Memory/p/CMSA16GX4M2A2666C18#tab-tech-specs

一係買呢款??
其實係咪只要唔混搭原廠ram用 cl可以隨便選擇
而速度就一定要等於/大於 部mac原廠鎖定?
imac 2017 ddr4 2400 或以上 max 64G
mini 2018 ddr4 2666 或以上 max 32G
imac 2019 ddr4 2666 或以上 max 128G

唔知2017 imac / 2018 mac mini 用唔用到單條32G?
「其實係咪只要唔混搭原廠ram用 cl可以隨便選擇」
你可以咁理解
「而速度就一定要等於/大於 部mac原廠鎖定?」
唔一定,例如我估iMac 2019可以受2400MHz
「imac 2017 ddr4 2400 或以上 max 64G
mini 2018 ddr4 2666 或以上 max 64G
imac 2019 ddr4 2666 或以上 max 128G」
iMac 2017 firmware只支援16GB/module
mini 2018 / iMac 2019支援32GB/module
「唔知2017 imac / 2018 mac mini 用唔用到單條32G?」
理論上可以,不過嗰對slot會喪失dual channel,尤其係你溝另外一對係行緊dual channel的話係會有某種速度上既喪失,成件事係好複雜既課題你有興趣可以睇Intel份野:
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005657/boards-and-kits.html

如果你好想要32GB module而要一定要溝Apple原裝RAM,我個人建議搵Crucial CT2K16G4SFD8266
屌,i mean CT2K32G4SFD8266
想放咗部mba 13” 128ssd,依家大概放到幾錢
除咗dcfever仲有咩方法
試吓喺Apple個網睇吓收幾錢先
thx
睇完intel成份野 貌似冇咩特別
想打爆128GB MacOS既Ramdisk除咗可以減少BT對SSD損耗
仲有冇其他有趣用途?
一千蚊都冇呀
Sor 講漏咗係2015年
咁少?
我早排部Early 2015 New MacBook都有1500
當係環保回收算吧啦
唔建議,但平靚正嘅,小米嗰set
我自己用rubicon rgh 40 都齊,鴨記二百幾三百內
鴨記幾十蚊就唔好搏喇,雖則拆mac mini ok,但我試過拆MacBook pro 唔啱size
mba 13” 128ssd 係邊代先,舊款可以換ssd,價錢ok話唔定有巴打想要
SINEX嗰個袋係咪Indiegogo貴過Zeczec?
但依家得返Indiegogo有得買

應該冇類似嘅product?🤔
2015啊
其實以前差唔多公認好質素係南旗Nanch
而近年唔知點解屌米出黎做左幾套差唔多水平去對撼
不過響連登建議強國野都係唔好講太多
(深圳電子業咁撚發達,班友整到好螺絲批其實好正常)

香港街邊以至腦場雜牌都係即用即棄級數垃圾咁濟
除非你買外國野
粒T2唔係咁神通廣大,佢只係粒負責埋security既SMC
底板可以燒焊換過好多野之後都照過/呃到T2
mbp 2017 update咗Catalina 10.15.4

dashboard又冇咗
啲電又倒水
可以點處理
冇time machine backup, 可以買icloud?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞