[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
一定
其實入咗坑好耐
依家用緊iphone, ipad, macbook pro 16", apple watch
巴打買完16冇耐連AIR都入埋
經常拎出拎入用?
16 長擺公司駁mon 用,本身都有部air 拎出拎入出街或者屋企用
我都想換當初買2018年版用同一個價錢今日買2020版既spec都可以double仲可以加埋applecare添
已經出左部比屋企人
其實apple care有咩用

Google個Remote Desktop可以Remote落自己用緊嗰部機度
熄咗之後個畫面會發大同矇咗 好低能
要入System Perferences先可以Reset返做Default for Display
https://remotedesktop.google.com/access
https://support.apple.com/en-hk/guide/mac-help/mchl86d72b76/mac
3年內買個安心
macbook我多數會買,因為驚老母板、mon有鑊氣,
唔買apple care攞去整,個維護費隨時夠買部低配spec既新機
你毀滅咗部機都仲可以拎返條屍加少少錢換部新嘅比你
呢個真心勁
有條屍可以加少少錢換過部,個幾k野applecare真心抵比
我見個官網寫要如果唔係機殼同mon要加2299維修?
按完option
揀boot disk既時候
㩒住ctrl來㩒你想要boot既volume
兩千幾蚊換返部翻新機比你算係咁
當買保險囉
二千幾換翻新機
我不如買過部算
都可以咁諗嘅
叫做心理作用好過啲囉
air 就係,mbp 15/16” 嗰班部機閒閒地2-3皮嘢,條數就唔係咁計
新機可能行唔到舊apps, 轉新版/揾人寫過,條數分分鐘仲貴過部機
apple已經算好 壞咗可以免費檢查維修 就算冇applecare

其他牌子電腦大部份都係2~3年保養 然後出事先收你檢查費
再收你零件費 再收你維修手工費
甚至話你"人為損壞",直接拒絕維修.

有applecare就算你當面dum爆部機 佢都做到換新比你
你無事無幹走去嗌換,啲藍精靈都會教你點做然後換比你
你無事果陣問佢 佢就會話唔得
到你真係有事佢就會有佢計仔幫你換
應該係內部train過要咁答 費事你少少都走去換
話說近排用新mba fcpx整左條3分鐘片
render果陣idle咩都唔做都用左約半個鐘
可能我整既野算有d effect所以算耐

而fcpx用左一個鐘到就唔知點解做做下好簡單既move都會轉沙灘波
restart個app就會正常返
唔知關唔關開心版10.4.8唔夾10.15.4事

render少少耐我都接受到,轉沙灘波就會有d炆
呢個情況可以比心思思買mba2020又想玩下簡單剪片既巴打參考下值唔值得買
今朝上佢官網R唔應人嘅 咩態度
你D片係4K定1080p?
1080p咋 亦都無片搭片整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞