[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
單純睇法 點評價mac pro 垃圾桶?
要多10USD運費
匯率+信用卡手續費埋單546
如果你當佢係Mac mini會好過啲
但單單係啲Port已經唔入流
So sad 貴左d 錯過左佢一開始49蚊果陣
我都想要部垃圾筒黎收藏
淘粒洋垃圾Xeon e5 12 核落去,打爆64gb ram 應該仲好好抽
2月kickstarter 49好似免運費無買到

無預計過3月會買部MBA
個樣同design 真心靚
機能pro user 梗係有新買新,但cpu, ram, ssd都換得,打爆完應該夠一般人用多5,6年以上啦
部mbp 買咗半年
有時用用下會突然倒水冇咗2x%電
重新開機會正常返
請問係咪粒電有問題
個質感係幾靚
垃圾筒幾年前都仲OK,衣家就咁:
- CPU就算淘佬最勁,衣家2020年黎講不外如是
- 對外I/O不足,三對TB2 controller (尤其限制eGPU潛力)
- HDMI ver唔夠新,要用TB2嗰面DP先新dd
- 跟機FirePro好易燒,就算唔燒都係唔夠力做太多野
- 個foot print同2018 mini比係大容量好多 (當然散熱係好少少)

我覺得收藏以外係好少好少實質用途
如果你二手執本體再加淘佬CPU同RAM總數一皮上下係OK,不過D500-D700係難搵過D300款
reset SMC睇吓有無幫助
似係sensor / report嗰度有問題姐
SAME 依家算啦 成500蚊買個轉插

轉買verbatim 200蚊有找
verbatim邊隻?
Verbatim最少都三舊喎
https://www.price.com.hk/product.php?p=321045&gp=25

求9其有usba 同sd card slot就算

遲下有需要hdmi先買過新
me
想問下apple store佢擺出黎既imac係咩spec黎?
低配
其實有寫
佢應該長期show個價格app喺個screen度
你click入去唔知乜查看詳細資料就會話你知
再唔係自己去左上角揀關於此Mac check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞