[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
就係睇youtube,我返去check再下先
16gb ram 同ssd 用舊system 快到你唔信,個價係值得比
最抵係當年買機就上16gb ram,價錢同而家差唔多,真係估佢唔到

要留意番mac mini 幾熱下,ssd 熱又影響壽命,最好勤backup
有t2機應該買得過
因為整都冇得整
咁可以試下一開新機就按commend r入recovery mode度用time machine recover
Mac mini 2012 用手擰開底殼就換到2條ram ,Ssd 都唔難換 ,唔會花幾多時間
imac 同mac mini 既原廠ram
同出面買個d ram到底有咩唔同?
除咗黑色PCB 型d之外

有冇高人睇得出分別?
其實有人會響Mac用一個Chrome extension去強制Youtube播H264唔播VP9,叫「h264ify」,對於MBA或者舊Mac播Youtube可能有幫助
https://chrome.google.com/webstore/detail/h264ify/aleakchihdccplidncghkekgioiakgal?hl=en

Apple唔肯響macOS度做VP9硬解,以至Google唔肯by default推H264/H265兩者都係市場/政治原因多於技術
知唔知mac mini既 螺絲批(圖中紅圈個兩枝)可以係邊度買到?低估左換ssd既難度,原來幾複雜
成個九龍邊度最多電子野賣??
因為整iPhone同整Mac(Book)個需求都已經好普遍
所以呢d標準大細既星批梅批響一般盒裝雜錦批頭都差唔多一定有

但喺imac好似用唔到高頻ram 例如2019 imac 最高2666mhz
如果插3200落去會發生咩事?

同埋想問ram後面個cl 16 17 18 19 係唔係數字越細好?
如果imac用2400 c16 會唔會開唔到機?
收到。
一般黎講Mhz可以有少少差別,底板會自動down clock夾啱速
不過亦有情況粒(Intel) chipset係限死左一個clock range,你唔可以放高過上限,具體一條3200Mhz可唔可以放入*某*Mac係要單單清 (iMac 2019同mini 2018好似係受3200MHz不過會down去2667)

而CL係latency,如果你溝堆原廠RAM一齊用就最好四條一樣CL
係,CL數字越低代表delay越少,但係夾latency同步係重要過絕對速度
thx
想問如果3200mhz c20插落imac
會變成2667mhz c幾多? 一樣c20還是會再降低d?
係,因為每一部Mac都pre-install左某版本macOS,如果你直入開user account同login Apple ID咁當然係直接用嗰個版本,之後就算你用TM過data都會係用嗰個version

而去recovery mode度TM restore係另一個邏輯黎,佢原則上同你由一個cloned volume度clone back係無咩分別,姐係個backup既macOS version都會照copy黎,唯一限制係呢部Mac個EFI支唔支援呢個macOS version
呢兩個邊隻會好d?

2400c15 vs 2666c16
想買黎俾imac用
Mac mini 粒8代i3 夠唔夠力拖4k
CL應該不變,所以如果你溝兩對唔同latency係好有機會出現out of sync
你點解要搵HyperX?
同一個source既Kingston根本有啱俾Mac用既cheap line,而係夾啱iMac個CL19

Mac機唔同PC,你餵隻OC RAM勁RAM俾佢,佢都唔會同你用得著個分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞