[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
用老番有咩好講
啲片咩codec

當然係冇local dimming一塊過
只可以話塊嘢冇漏光
純好奇問,有冇Mac友會收藏Mac機?
上ebay見到Macbook air 11 inch好似二千蚊樓下都有部
都唔會買嚟做啲咩 最多間唔中上下網用吓page (自己又無laptop)
但又好似買緊電子垃圾
我仲有keep 住部macbook air 11" 同埋macbook 小白
話晒都係人生第一二部mac,之後仲有keep mac mini
之後嗰啲換機就賣返出去
咩effort 先
btw fcp 宜家free 點解重要用開心版
邊到有free?
得trial 30日之嘛
如果試用過好似再多90日
其實我有研究過呢樣野,因為我都想幫我部2017加RAM所以research過:
結論係似乎128GB唔係100% work,要有某組合既RAM款+macOS版本先可以確定用到64GB以上
而家有成90日

午餐肉單手撚永久被撚
依家用慣大機返唔到轉頭
不過個價真係好撚抵
當年炒上天既iPhone 7 Jet Black隻色衣家變廉價公廁機
OWC淨係iMac 2019先有賣128GB kit喎,2017得64GB
我唔係排除2017係可以用128GB,只係想講似乎唔係day1開始做到,可能係某macOS版本/iMac firmware改左野,又或者有某d原因令到幾乎無人可以好肯定咁講2017一定支援128GB
本身部2012MBPR打柴了要換機想問下少少意見,主要用黎Photoshop同Lightroom ,下面四個差唔多價錢嘅選擇邊個好

1. MBA i5 16gb 512 $11499
2. MBA i7 16gb 256 $11049
3. MBP i5 8gb 256 $11899
4. MBP i5 16gb 128 $11899
對keyboard有要求而且要細機就一定係MBA
i7唔值得升級 我會揀1
我又去爬文章
發現2017機可以識別到128G Ram
但最多可用用到既ram只有64G 原因不明
可能係OS限制 亦可能係intel限制
Jon Prosser 貼中咗 iPhone SE ,應該相信佢話5月出MBP
7系Core CPU只支持到64GB RAM,即係Intel問題
我都信,唔買mbpr 13住,得16GB RAM唔夠用,希望出14inch可以打到上32GB RAM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞