[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
試下Reset PRAM咗先
亦可能關security chip事

我部2019 mbp13試過類似情況
抬咗去天才reflash完粒T2就暫時ok
想賣機 MacBook Air 2020 i5 16gb ram 256ssd 大空灰
4月14收到機 原價$9999 只開盒 冇出街 冇用過
$9499 交收 有意留tg
教育價9049,平過教育價會易放好多
仲貴過教育價 點買
都未計信用卡回贈
條友9成想食差價
新pro 幾時先出呀
個內置速成其實有冇人真係會用?
點解 大大1會係唔知咩字嚟?
Predictive Completion點先識出有用嘅字?
永遠都係:我、你、咁、佢、唔、有、如果、因為、係
有冇得Spacebar換頁?
早兩日買MBP 13,休眠一陣重開登入就出波波LOAD到2046,部機熱辣辣
我屌
係度煩緊Caplock有Delay個問題就係咁撳佢
有節奏咁撳 撳到佢著燈 離手 再撳
撳撳下成個Keyboard冇反應
條Touchbar又冇事
要Reboot先好返
新os問題
降返10.14.6 或者10.13.6完全冇事
等10.15.6出咗再升返
macOS Catalina真係好廢
high sierra同 mojave 好好多
前者再順少少
用open vanilla
唔慣要撳咁多頁先打到 嗰、啲、嘅、喺
我啱啱用mac 嗰陣就係因為呢個原因決心要學倉頡
結果用一星期去適應就無問題
仲打得快過速成
頂,quote 錯咗,應該係quote 之前講打速成嗰位巴打先啱
方便留個TG做下學術交流嗎
自己之前試過OK
不過唔需要用到TB3
USB3既2.5 ext hdd盒己經夠
NVME SSD先以發揮tb3既潛力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞