[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
完了吧 如無意外
重新開始 該好好.......(唔識唱lu~)
我都係
部iPad 3rd仲係學生時代儲錢買
都唔係放咗幾耐塵
想問
我部新mbp full screen 睇片個mon有時會閃一下/有一條暗左既bar連同成個mon閃一下
係咪正常?不論Netflix 定down落黎既片都一樣
因為我舊機睇netflix有時都會彩色雪花0.5秒,但無理由新機都會咁
部i7 16g ram 收到貨 幾滿意
果部真吹漲
2tb 32gb 就係無加埋個4gb ram
想問下
由mac過資料去外置hdd
Mac機點樣可以好似Windows咁睇每秒幾多mb?
過兩萬個兩部16吋翻新冇得真快
裝InsomniaX
雖然一直死守Safari
但佢13.1(macOS 10.15.4)個版啲大website都未support到

Twitter 啲tweet同tweet之間spacing闊過西隧
IG啲相同Story走晒位
PS store直情話未support個browser登入唔到
唔好意思
尋晚係度問完
又想再問野
i5 8 512, 定i5 16 256好
平時用吓photoshop, 睇吓片咁
有800蚊教育優惠,有啲難揀
我寧願要16g Ram
ssd 如果唔夠可以加外置hard disk
但ram 係無得後加, 出機嗰時揀幾多就幾多
同埋ram 係影響部機嘅速度, 緊要過ssd
i5 16 512
有啲貴

唔該哂
你平時用Photoshop睇最下面個cache / scratch disk情況就可以知道你有無swap files (唔夠RAM)

thanks
我見佢今日買,要2星期後先送到
試吓reset SMC先
無用先拎去整
新機唔係唔可能,聽落似係GPU driver以至OS/browser唔夠optimized
16"隻5500M出面講有好多driver相關小問題
想買但冇撚左了
唔係仲有銀色?
定都比人掃埋
抵屌呀個部 512係怪啲
Coding/Bioinformatics果d唔洗勁顯卡
淨係多ram就得 咪64GB RAM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞