[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我尋日聽完你地咁講
特登去Apple Store狂開app
又唔係好見到你地講嘅問題
可能demo機本身已經run順咗
啱啱再試咗
今日第一次開又係彈咗三十幾吓
之後閂晒佢再開,彈四吓

用macbook pro 16" 第一次開彈咗廿二吓
閂咗佢等 10 秒再開彈三吓

用得macbook air 都唔好諗住當主力機
用開app速度唔止量度CPU
如果你個OS已經run左一排無reboot (幾日以上),RAM已經填滿左,你去開一隻大app佢要由SSD load野 > RAM save野去page > 清RAM放隻app既data幾個step
姐係開app係考緊成部機好幾方面效能,尤其係RAM量
巴打點睇mac pro 2013垃圾桶

從2020年角度
你用黎做咩先
8定16gb ram, 睇你d excel data/formula 有幾恐怖

不過mac excel 廢, 最好bootcamp 用win 64bit版excel
64bit 用幾多ram 就食幾多, 32bit excel 最多用2gb ram
深圳公司自己諗
有冇人識代裝hackintosh
比我唔退 真用家咪整到得
我覺得最著數而且應該可行係逼佢換部全新同spec俾你
25899呢個spec根本係store walkin 30xxx嗰隻黎,每間都有stock
迫佢換新 都幾難
本黎都想買佢 但係得一個usb a port 驚唔夠用

btw indiegogo係咪唔洗運費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞