[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
巴打們 你地有冇咩bluetooth mouse 推介 唔知買咩bluetooth mouse 好 用垃圾rapoo個bluetooth成日connect唔到, 但如果插usb又用到

如果買logitech會唔會無咁易壞? 但logitech好貴
Daisy disk幫到你
日常用多數推介都係Logitech MX Master 3
想價錢比較合理嘅就買上一代 MX Master 2S
拎出街就Anywhere 2S
mx master無得輸
用途呢?
Thanks 一陣去買先
用緊2s 唔打機就冇投訴
用緊master 3
iMac Macbook iPad輕鬆switch
原來2020 Air用語音輸入法CPU都會煎蛋
垃圾散熱設計
廢到咁

睇1080p YouTube都連暖都講唔上
用語音真係堅熱
之前啲人唔係話最好長插用濕電唔食電池咩
手痕去Check吓Mbp16 Trade in值幾錢
點知話isn't accepted for trade in.
本身設計已經係長插濕電的話
差滿電池就會bypass直接供電
間中舊電會少量discharge至95%
然後再charge過

所以長插本身係無咩太大折舊
巴打 你會唔會建議買12.9 iPad Pro 代替 Air 我打算睇埋magic keyboard 買邊個
呢排手痕想買野玩下 ,但又未有新MBP
唔係掛 我覺得macbook其中一個比iPad以及Windows好嘅一個點係 用hardware keyboard都可以seamless咁開到dictation
尤其打一大篇中文好方便同好有用 唯有等mbp
長插唔係問題
問題係舊電幾個星期甚至幾個月
都唔做一次cycle 會對電池造成傷害
鋰電池本身特性 係要keep住用先會有更長壽命
你平時用嚟做乜先
就算真係買iPad Pro一定買上代A12X
不嬲未轉款都唔接受trade in
純粹文書,抄筆記,同教授開完會隨時攞機走佬,不過娛樂性主導同過下手穩
如果mac 機係500GB, 大家個time machine drive 既size 會係幾多呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞