[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
原本都有打算買個mon夾咁夾檯度
但一睇先發現用緊果隻mon原來係冇得上mount
睇你描述係未買iMac的話,你應該重新審視過係咪仲行iMac呢條路
尤其係你好需要打PS4而且隻舊mon係唔想送走的話
我部2017都係六月完保
硬件上完全無任何問題,唯一一樣野可以叫佢地整係mon左下角入塵
都糾結緊係咪由佢算
想用iMac打機可以用Elgato HD60S
lag得少過remote play好多
但唔建議玩嗰啲FPS/太鼓嗰啲錯0.1秒都會輸嘅game
iMac直接駁eGPU打機唔係更好咩?
都是三四千
一d都唔好
eGPU要外插另一隻mon唔可以piggy back留iMac內置 (姐係原本有土地問題係無解決過)
而且一牽涉到bootcamp就越黎越煩
btw desktop Mac既AC係可以叫佢上門睇/整/拎走
不過你完全指唔出有問題要維修的話我唔知佢可以點安排,定係會叫你收皮
linus試過唔需要另外一個mon 同埋可以係windows用到egpu

3:42 開始
https://www.youtube.com/watch?v=-pbTZoX2a88
應該要某一個組合既GPU (VEGA?),eGPU卡,Windows build同埋某setting先可以叫iGPU/dGPU出eGPU畫面,呢方面我唔熟,或者等其他人答
不過個point都仍然成立,就係非常之煩同埋唔理想;尤其係連部iMac都未買既人係唔應該搞到件事咁複雜
eg: 以嗰一土地問題巴打個case,佢有舊mon,有PS4同埋想玩,佢最簡單係買一部MacBook Air/Pro算數
部laptop可以擺開一面,用Mac時就插去雙mon,打PS4時就淨用內置mon
I know that feel bro

想當年我都幫過2009 MBP換SSD同加Ram
煥然一新嘅感覺
之後仲要賣到出去
點解唔加到16GB ram?
做文書野為主,唔剪片,8gb 夠了
咩spec先 同埋好depends on你寫咩
諗住買呢隻ram 將imac升到64G

https://www.amazon.com/-/zh_TW/gp/aw/d/B01BNJL8I4#Ask

下面問答留言話支持imac
咪嗅係
阻人瀬野會XXX
2019 MBP13 wake up之後係咁出沙灘波
我攞去apple store度搞
個天才竟然話係濕鳩catalina嘅問題
叫我考慮downgrade落mojave

未上catalina嘅手足睇路
btw 有冇人用過15" size 嘅portable moon

想買返隻駁mbp做multi-head
方便做文書嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞