[Mac撚] 用家/買機集中討論(39) 冚球鏟仲買Mac機敗家仔圍爐區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
用SteerMouse或者USB Overdrive
我意思係平時打字閃下閃下嗰粒→ |
頭先去睇咗 全部都係2014 or更舊機
仲見到部09年17吋macbook
哦,咁應該係呢個:
https://www.defaults-write.com/change-os-x-text-cursor-blink-rate/

你上面嗰個KeyRepeat係指按實一個掣,佢計幾耐先register做再打多一次個delay

你要搞既cursor叫TextInsertionPoint
BlinkPeriod係閃爍用ms微秒計
想問下macbook true tone 功能係用相機去感應周圍環境嘅光暗 咁其實平時有用膠紙遮住個鏡頭 係咪=可以關咗true tone 依個功能去
光線感應器? 應該唔係鏡頭測

不過位置估計都係鏡頭隔離
高登有店賣特價原裝翻新機
不過係狗都唔屌嘅蝶2系列
蝶二可以去士多免費換蝶三?
唔可以

MBP係用個ambient light sensor去測光暗度,到有左支援TureTone既款就用埋呢個sensor去測埋燈光色溫
要2018既蝶三先可以換去最少問題既2019蝶3.5
2015-2017蝶一蝶二係等壞既電子垃圾
18, 19年款買官方refurbished 好過,有保養同有保證先
出面d機你唔知佢有冇比人整過,未必拎得番廠整

再舊又穩陣要去番舊design 嘅15年款,但留意番15” 電有問題要換同比人ban 左唔上得飛機
2015 15"拎唔到上機應該都係on paper多過真係實施,我有一部俾左個同事用,佢過關好多次都無人check / 阻過
雖然為保險,部野係已經換左電同埋佢次次過關都print番張Apple Store維修單

衣家16"個剪式以至新Air都已經無咩事可言,反而2015或更舊既機spec廢同埋二三手會壞等等都唔建議用,就算係KB都可以因為電池發脹而向上頂到某d掣㩒唔到(我嗰部2015係咁)
用緊mac mini, high sierra
嚟緊會入imac 27 5K, 應該出廠就已經係catalina
有用time machine 做backup
問題就係
到時新電腦開機,吉返個time machine做restore
會唔會因為time machine個Backup os版本同新電腦個os版本唔一樣而有問題出現呢?
整啦,你部野可以直接上到16GB
我部mba 2011得4gb ram換完ssd行mojave都係咁用(catalina太食ram)
依家home office做下野睇下youtube都完全無問題
Os唔同應該過唔到TM back up?
應該可以
不過唔可以經平時開新機開新acc之後拎TM data migration嗰條路
要一開新iMac就boot去recovery mode度用TM restore搞

如果唔得,都仲可以先裝10.13,之後搞TM data migration
我懷疑衣家買兩條4GB 既DDR3 SODIMM唔會易搵過兩條8GB,而且個價錢相差一定係double之內
1600既8gb應該5舊到,我諗ssd+16gb預1500到啦
upgrade完又可以再戰十年,拉長黎計都算抵既
iMac 27 低配睇4k有時會lag係咪唔夠ram依家8gb ram
我係想加速個cursor(打字嗰粒)
左右上下都好慢
試吓
defaults write NSGlobalDomain KeyRepeat 0
defaults write NSGlobalDomain InitialKeyRepeat 1

default係2同15
應該係CPU
你係睇咩野4K? 係Youtube的話可以right click畫面睇stats for nerds去check究竟咩情況下drop frame
響Safari的話可以開Develop mode,再cmd+opt+shit+T去開timeline睇係唔係network唔夠快
VP9冇硬解
部部一樣樣,捉唔到你咁多
未換電又唔聽人講,部機衰左搞到出事有人claim ,保險公司告到你破產都似

我當年部13 late 電脹係向下頂,放枱面會轉黎轉去,kb 反而冇事
不過都同意新機解決晒d問題,除非錢問題,否則無須買番再舊一個款,買最新最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞